У Стамбулі семикласниця з Вінниччини Софія БОРСОЛЮК подарувала Вселенському Патріарху Варфоломію картину з символами України на вишитому рушнику (на знімку).

За що їй така честь? Хто вишивав подарунки? Що казала дівчинка під час тієї хвилюючої зустрічі?

«Ви моліться за Україну, а ми — за вас»

У резиденції Святійшого Патріарха побували 65 дітей з України. Це діти учасників АТО або ті, хто відзначився добрими справами. Серед них — п’ятеро з Вінниччини. Крім Софії Борсолюк із міста Бар, були Аліна Гринік із Жмеринки, Аня Сидорук із Іллінців, Анастасія Горбунова з Гайсина та Володимир Щупко з Вінниці. Про добрі справи юних українців заради збереження Миру йдеться у «Книзі Добра», яку вручили Вселенському Патріарху. Її започаткували відомі волонтери, митці, журналісти...
Софійка вручила ще й подарунок від своєї школи № 3, а насправді — від усіх мешканців області. Як це відбувалося, дівчинка розповіла журналісту. «Я сказала Патріарху: «Ви моліться за Україну, а ми будемо молитися за вас». Говорила через перекладача. Його Святість подякував мені».
Мати Софійки пані Людмила розповіла, що картину вишивала бісером їхня вчителька Вікторія Ворнік. На ній символи нашої держави. Рушник замовляли вчителі школи у місцевої майстрині. На ньому подільський орнамент. Внизу слова: «Вінницька обл., м. Бар, школа № 3».

Заспівали пісню про добро

— Патріарх подарував усім нам по хрестику і проскурці, — згадує Софійка Борсолюк. — Його запитали, чи можна, щоб діти виконали пісню про добро. Всі заспівали «Творімо добро разом».
Із дітьми були народна артистка України Катя Бужинська, письменниця Марія Матіос, Генеральний консул України в Стамбулі Олександр Гаман. Делегацію супроводжував керівник Всеукраїнської спілки учасників бойових дій та волонтерів АТО вінничанин Анатолій Слівінський.
— У Стамбулі з нами зустрічався міністр закордонних справ Павло Клімкін, — згадує Софійка. — Я попросила дозволу сфотографуватися з міністром. Він не відмовив. Так само, як і Катя Бужинська. Маю гарні спогади про зустріч із такими відомими людьми. Старша сестра Анастасія (вона студентка) по-доброму мені заздрить. Каже, така зустріч із Патріархом випадає раз у житті, і то тільки щасливчикам.

Спекли десять ящиків смаколиків

У закладі, де навчається Софійка, діє проект «Школа, що готує патріотів». Із дітьми працюють Ірина Галкіна, Інна Стаднік, Марина Кобель. Діти разом з учителями плетуть маскувальні сітки, збирають продукти, готують малюнки і листи бійцям, які захищають країну на Донбасі. Незважаючи на свій вік, Софія гарно готує. Вміє варити не тільки традиційні суп, борщ, каші. У неї завжди під руками книга з рецептами.
— Два роки тому до нас у школу приходив волонтер Володимир Маліцький і розповів, що бійці в зоні АТО дуже радіють малюнкам дітей та солодощам, — ділиться Софія. — І вчителі запропонували напекти рогаликів з вишнями. Ми просівали борошно, місили тісто. Навіть директор школи Анатолій Ловчинський допомагав. Вийшло аж 10 ящиків смаколиків. Потім ще малювали, писали побажання.
Про проект «Школа, що готує патріотів» Софія Борсолюк розповіла у своїй конкурсній роботі. Дівчинка зізнається, що не сподівалася на перемогу. Коли їй про це повідомили, розплакалася. Мама учениці теж витирала непрохані сльози. Не лише від радості... «Софія саме захворіла, температурила, приймала антибіотики, — розповідає пані Людмила. — Взяла ліки з собою у дорогу. На щастя, температура стабілізувалася, і в день зустрічі з Патріархом донька почувалася добре».
Навчання дається Софійці легко, з усіх предметів має гарні оцінки. Захоплюється музикою, відвідує музичну школу. Хотіла опанувати саксофон, але він виявився не для неї — сили бракує. Тому обрали кларнет. Аби розробити легені, Софія два роки грала на сопілці. Після того стільки ж часу на кларнеті. Виступає разом з оркестром.

Книга на віки

Подарована Святійшому Варфоломію «Книга Добра» виготовлена за унікальною технологією. Своєю формою схожа на середньовічні церковні книги. Головна її відмінність — папір: він може зберігатися кілька тисяч років. Сто таких примірників надруковано у Таллінні. Роботи дітей відбирала редакційна рада. Серед них є розповіді вінничан. Про це повідомив один з керівників делегації Анатолій Слівінський.
Крім Стамбула, унікальні примірники передали у бібліотеку Ватикана, також її подарують бібліотеці Конгресу США, Королівській бібліотеці Великої Британії, Олександрійській бібліотеці Єгипту... Копії (щоправда, вже на звичайному папері) друкуються в Україні. Їх отримають найактивніші учасники міжнародного соціального проекту «Книга Добра», а також книгозбірні українських шкіл.

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано мамою учениці Людмилою Борсолюк.

Вінницька область.