Таке завдання поставив Президент Петро Порошенко під час зустрічі з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном та гендиректором ПАТ «Укрпошта» Ігорем Смілянським (на знімку).

Наша газета вже не раз звертала увагу Верховної Ради, Президента та уряду на те, що плановане «Укрпоштою» масове закриття поштових відділень та скорочення листонош під приводом переведення роботи поштових відділень на так званий «пересувний формат» призведе до проблем із доставкою пенсій та загрожує інформаційній безпеці держави внаслідок фактичної ліквідації мережі з доставки друкованих ЗМІ у сільській місцевості. Реагуючи на численні звернення, глава держави та прем’єр також не раз висловлювали свою позицію щодо збереження цієї важливої функції «Укрпошти».
Не стала винятком й остання зустріч Президента Петра Порошенка з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном та гендиректором ПАТ «Укрпошта» Ігорем Смілянським, під час якої глава держави поставив чітке завдання щодо припинення звільнення листонош та збереження поштових відділень у сільській місцевості. «Позиція перша, щоб ми не допустили збільшення тарифів на доставку пенсій. Це аж ніяк не має вплинути на пенсійне забезпечення найуразливіших верств населення», — наголосив П. Порошенко та зауважив, що це має бути здійснено в тому числі завдяки підписанню угоди між «Укрпоштою» та Пенсійним фондом щодо гарантування доставки пенсій.
«Друга позиція — ми маємо припинити закриття поштових відділень в селах, особливо у віддалених селах. Треба забезпечити їх підтримку за рахунок загального балансу «Укрпошти», — сказав Президент та зазначив, що ініціював внесення змін до Держбюджету щодо виділення 500 мільйонів гривень, які мають компенсувати збитки «Укрпошти» під час доставки пенсій. 
«Завдання, які ставить Президент — треба виконувати», 
— підкреслив він та додав, що це стосується й збереження поштових відділень на селі.
«Третя позиція — наказую вам припинити звільнення листонош. На сьогоднішній день ці 500 мільйонів гривень дозволять вам забезпечити і відповідне підвищення зарплати, і захистити листонош, особливо в селах. Бо це не просто доставка пенсій, це не просто доставка газет, журналів чи поштових повідомлень або їх відправлення. Це є фактично для когось, для людини похилого віку, єдиний зв’язок зі світом», — підкреслив глава держави та доручив присутньому на зустрічі першому заступнику глави адміністрації Президента Віталію Ковальчуку проконтролювати це питання в регіонах.
Також це питання має краще контролювати міністр інфраструктури Володимир Омелян.
«Я від своїх вимог не відступлюсь», — наголосив Президент та, звернувшись до керівника «Укрпошти», наполегливо порадив йому певним чином переглянути власну заробітну плату. «Сподіваюся, що порада Президента буде почута», — зауважив П. Порошенко.
Гендиректор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський у свою чергу зазначив, що бере всі доручення до виконання.

Сергій КОВАЛЕНКО.
Фото Михайла МАРКІВА 
(прес-служба Президента України).