Найбільше смертей на дорогах Болгарії — напередодні великих свят і під час них.
Жителі Софії та інших великих міст прагнуть якнайшвидше приїхати до батьків у рідні села й невеликі міста, щоб відзначити різдвяні свята. А наприкінці грудня зазвичай всі вирушають до готелів на морських чи гірських курортах, до Греції, Туреччини, Сербії або Македонії, щоб зустріти Новий рік. У Болгарії заведено зустрічати його не вдома, а саме подалі від нього у веселій компанії. Ті, хто не має фінансової можливості забронювати місце в курортному чи закордонному готелі, заздалегідь замовляють столик у місцевих ресторанах. І, звісно, їдуть туди й повертаються додому на власному авто. За кермо сідають навіть після кількох тостів. Правда, слід зазначити, що в болгар немає тамади, який дає слово по черзі всім, хто сидить за святковим столом, і тут не прийнято виголошувати довгі здравиці, розповідати, яким був рік, що минає, і бажати всім чогось хорошого. Просто хтось із компанії періодично вигукує лише один тост: «На здраве!», і всі дружно спорожняють келихи. От після кількох таких застільних побажань і стаються жахливі ДТП.
З метою їх профілактики 10 грудня у Болгарії розпочалася спеціалізована поліцейська операція з контролю над водіями автотранспортних засобів. Їх перевірятимуть на вживання алкоголю чи наркотиків і привчатимуть до толерантності на дорогах — пропускати пішоходів на «зебрах», звільняти дорогу тим, хто має, згідно із правилами дорожнього руху, перевагу. Перевірка на дорогах проводиться службовцями КАТ (дорожня поліція Болгарії) у рамках Європейської ініціативи TISPOL. Перевірки триватимуть до кінця цього тижня — до 16 грудня. Як повідомило міністерство внутрішніх справ Болгарії, мета передсвяткової операції — привернути увагу водіїв транспортних засобів до того, що вживання алкоголю чи наркотиків надзвичайно небезпечно й неприпустимо. І хоча це й без спецоперацій відомо всім, водіїв хочуть привчити до того, що їх можуть перевірити на алкогольне сп’яніння і після цієї дати.
А безпосередньо перед Різдвом, яке в православній Болгарії відзначається 25 грудня, і Новим роком кількість дорожніх патрулів на всіх магістралях буде збільшено. Особливо на тих, які ведуть до КПП із Грецією, де православні відзначають різдвяні свята також у грудні, а ближче до кінця року посилять чергування й на шляху до Туреччини.