Відкритий лист
Президенту України пану Порошенку П.О.
Прем’єр-міністру України пану Гройсману В.Б.
відносно ситуації навколо Одеського національного медичного університету

Шановний 
Петре Олексійовичу!
Шановний 
Володимире Борисовичу!

Колектив Одеського національного медичного університету звертається до вас з відкритим листом тому, що події, які відбуваються навколо ОНМедУ, вже виходять за межі трудового конфлікту між Міністерством охорони здоров’я України і звільненим ректором В. Запорожаном і перетворюються на спробу певних політичних сил добитися антиукраїнського реваншу у відомому вузі і місті Одесі напередодні президентських і парламентських виборів у країні. На нашу думку, на колишнього ректора В. Запорожана, активного члена Партії регіонів і радника В. Януковича, роблять ставку ті сили, які прагнуть дестабілізувати ситуацію на півдні України. Для цього їм потрібна біля керма одного з найбільших вузів міста, Одеського національного медичного університету, «своя перевірена людина», яка здатна маніпулювати на виборах голосами 12 тисяч студентів і працівників медуніверситету, а враховуючи, що ОНМедУ забезпечує кадрами Одеську, Миколаївську та Херсонську області, це опосередкований вплив на думку ще 3,5 мільйона виборців.
Відколи наказом МОЗ України № 34-о від 17.07.2018 р. професора В. Запорожана за грубе порушення трудових обов’язків було звільнено з посади ректора ОНМедУ, а виконання обов’язків ректора покладено на професора К. Аймедова, екс-ректор зі своїми прибічниками використовує всі засоби, щоб повернутися в крісло, відверто саботує рішення Міністерства охорони здоров’я і Міністерства юстиції, перешкоджає діяльності нового керівництва медуніверситету, провокує конфлікти і протистояння.
Спочатку В. Запорожан і група його прибічників намагалися силою захопити приміщення ректорату, блокували робочі кабінети, забрали печатку, документи ЗВО, відключали Інтернет, організовували протизаконні зібрання, з допомогою обману залучали викладачів і студентів до протистояння.
Коли такими діями «команда» В. Запорожана не досягла бажаного результату, вони найняли юристів і почали використовувати свої зв’язки в судах і системі Єдиного державного реєстру для блокування всієї організаційної, кадрової та фінансової діяльності ОНМедУ. 
У результаті вони добилися прийняття сумнівних ухвал низки судових інстанцій про забезпечення численних позовів В. Запорожана та його команди, які не вирішили питання по суті, але паралізували роботу університету і призвели до напруження в колективі.
Зокрема:
— Печерський районний суд м. Києва заборонив МОЗ України проводити конкурс на заміщення вакантної посади ректора ОНМедУ.
— Окружний адміністративний суд м. Києва зупинив дію наказу МОЗ України щодо призначення в.о. ректора і встановив заборону МОЗ України призначати в.о. ректора ОНМедУ, вчиняти будь-які інші дії щодо покладення обов’язків ректора ОНМедУ на будь-яку особу.
У результаті зупинення дії наказу МОЗ України в частині призначення в.о. ректора ОНМедУ повноваження керівника університету перейшли за займаною посадою до проректора з науково-педагогічної роботи, професора В. Дубініної. Наказом МОЗ України від 07.09.2018р. В. Дубініну визнано виконувачем обов’язків ректора ОНМедУ.
Однак В. Запорожан зі своїми прибічниками, порушуючи Статут ОНМедУ і чинне положення про Вчену раду ОНМедУ, провели «спринтерське» засідання Вченої ради, обрали на ньому в.о. ректора професора Ю. Сухіна і подали нелегітимні документи «своєму» реєстратору в Саратському районі Одеської області для здійснення реєстраційних дій. У підсумку реєстратором було незаконно внесено зміни до ЄДР щодо керівника ОНМедУ.
Завдяки діям МОЗ України, наказом Міністерства юстиції України від 18.09.2018 р. реєстраційну дію в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 03.09.2018 р. щодо визначення керівником ОНМедУ Ю. Сухіна скасовано. Проте після скасування вищевказаної реєстраційної дії стосовно керівника університету у відомостях ЄДР, виявилось, що до реєстру знову внесено відомості про звільненого В. Запорожана. Після цього Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції 
України задовольнила скаргу К. Аймедова на дії суб’єктів державної реєстрації юридичних осіб, але до цього часу Мін’юст так і не вніс правові зміни в реєстр. Водночас, з метою втручання в діяльність даної комісії, В. Запорожан подав до Окружного адміністративного суду м. Києва позов із вимогою заборонити Мін’юсту вносити зміни в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб в частині керівника ОНМедУ. Тим часом з 20 вересня по 
4 жовтня 2018 року В. Дубініна, яка законно виконує обов’язки ректора, понад десять разів намагалася у встановленому порядку внести необхідні зміни до Державного реєстру, проте в кожному випадку отримувала відмову, яка не ґрунтується на законодавстві.
А от «команді» Запорожана це вдається: 20.11.2018 р. приватний нотаріус м. Бровари Дишлева Т.В. внесла до Єдиного державного реєстру зміни щодо керівника ОНМедУ і знову визнала ним Ю. Сухіна. Водночас В. Запорожан теж залишився в реєстрі як підписант від імені Університету без обмежень, незважаючи на закінчення строку дії контракту та його звільнення.
Наступного дня, 21 листопада 2018 року, в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб зникли відомості про Запорожана В. М. як підписанта від імені Університету без обмежень, при цьому, з’явились відомості про Сухіна Ю.В. як підписанта з 31.08.2018 р.
Такі маніпуляції з ЄДР є не що інше, як спроба дестабілізувати роботу університету, довести до затримки виплат заробітної плати і стипендій, штучно створити нову напруженість у колективі,
Про те, що «команда» В. Запорожана прагне використати свої зв’язки у судах, свідчить і чергова заява нині вже звільненого проректора ОНМедУ К. Талалаєва та голови проф-кому працівників ОНМедУ 
Ю. Сухіна до Окружного адміністративного суду м. Києва про зупинення дії наказу МОЗ України «Про деякі питання управління Одеським національним медичним університетом» від 07.09.2018 № 1638. Цією заявою К. Талалаєв і Ю. Сухін прагнуть заблокувати дії в.о. ректора ОНМедУ В. Дубініної, яка вживає всі можливі заходи для забезпечення належного функціонування закладу вищої освіти у частині поточної діяльності, проведення освітньої діяльності, виплати стипендій, заробітної плати тощо. Тим часом Приморський районний суд м. Одеси вже прийняв дивну ухвалу для забезпечення позову чотирьох студентів-іноземців медуніверситету, які чомусь вважають, що призначення В. Дубініної проректором є порушенням їхніх прав.
Ми вважаємо, що всі дії звільненого В. Запорожана здійснюються з єдиною метою, — приховати власні багаторічні дії, які підпадають під правопорушення, передбачені Кримінальним кодексом. Студенти та активісти не раз зверталися з цього приводу до відповідних органів, і тепер, коли В. Запорожана звільнено, вкрай важливо розслідувати його дії і в разі зловживань та встановлених правопорушень — притягти до відповідальності. До речі, частина з них уже встановлена Держаудитслужбою України та перевірками комісій МОЗ України.
На нашу думку, прагнення В. Запорожана знову повернути собі владу в університеті також пов’язане, безперечно, з бажанням виконати свої зобов’язання перед «бізнес-компаньйонами» та для використання адміністративного ресурсу на наступних виборах в Україні в інтересах своїх політичних партнерів.
Колектив ОНМедУ не хоче цього допустити і готовий робити все для того, щоб країна могла пишатися Одеським національним медичним університетом. Але необґрунтованість і нелогічність окремих ухвал судів і органів реєстрації зводять нанівець наші прагнення і бажання.
Ми — за правове вирішення всіх питань. Тому звертаємося до вас із проханням зупинити свавілля і використання державних інституцій на догоду однієї егоїстичної людини, яка вже продемонструвала свою антидержавну спрямованість, та просимо вжити заходів для того, щоб нормалізувати ситуацію в Одеському національному медичному університеті, щоб самозакохані функціонери не знущалися над правом і законом.

Від імені колективу лист підписали 124
науково-педагогічні працівники,
керівники структурних підрозділів
і провідні фахівці
Одеського національного медичного університету.

P.S. Коли відкритий лист було вже зверстано, надійшло чергове повідомлення з Одеси: 10 грудня прибічники екс-ректора В. Запорожана знову захопили приміщення ректорату ОНМедУ. МОЗ України з цього приводу зробив заяву.