Голова Городенківського молодіжного клубу «Творці усвідомленої реальності» Іван Вережак нагороджений премією Кабінету Міністрів «За особливі досягнення молоді в розбудові України». Відзнаки двадцяти активістам із усієї країни вручив у Будинку уряду Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

На зустрічі із Володимиром Гройсманом (у центрі).

Фото надано Іваном Вережаком.

Громадській організації МК «ТУР» навесні виповниться п’ять років. Іван Вережак заснував її після повернення з-за кордону, де був на заробітках. Набравшись досвіду та побачивши краще життя, взявся й удома гуртувати молодь для роботи. Збіглося це з революційними змінами в країні. Городенківський «ТУР» був у авангарді багатьох ініціатив: волонтерської підтримки сімей бійців-учасників АТО, відправлення благодійної допомоги на схід країни тощо.
Організували низку екологічних акцій, а зокрема із прибирання берегів річки Ямгорів та околиць Городенки, збору макулатури. Гуртують дітей і в молодіжних таборах.
«Маємо велику конкуренцію — сучасні гаджети, Інтернет, тож треба виявляти креативність, щоб відволікти підлітків. Цьогоріч із волонтером Корпусу Миру Дарією Грей організували 10-денний табір для вдосконалення мовних навичок, знання англійської», — каже Іван Вережак.
Активіст залучає до громадських заходів і дружину Наталю. Щоправда, тепер вона бавиться із кількамісячним синочком Євгенчиком. Зате чотирирічна донечка Віта з татом усюди. Тобто й особистий приклад сім’ї Вережаків — позитивний.
Багато вдалося зробити за підтримки відділу у справах молоді та спорту Городенківської РДА, громади села Котиківки, де Іван Вережак із 2015-го очолює сільську раду. Із обранням сільським головою приміської Котиківки 29-річному тоді Іванові Вережаку додалося роботи. Є підтримка в усіх починаннях та віра в те, що роблять разом правильні і потрібні справи. І не підвів очільник. Відновлення роботи Будинку культури, організація молодіжної дискотеки, кінотеатр просто неба, спортивні атракціони, фітнес-клуб — на всі ці атракції сходиться не лише сільська молодь, а й із райцентру та навколишніх сіл. Сільська рада здобула кілька перемог у районних та обласних конкурсах розвитку місцевого самоврядування. Завдяки цьому облаштували пункти роздільного прийому сміття, майданчик зі штучним покриттям.
Активісти ГО МК «ТУР» завжди напохваті. Чи то треба пофарбувати обладнання майданчика, чи організувати святкування Міжнародного дня дітей у Городенці. Влітку разом влаштували відпочинок молоді в «Котиківка-Еко-Таборі», щоб привернути увагу до довкілля. Із проектом «Три Мости» — простір для нових можливостей» Іван Вережак був учасником телепрограми «Нові лідери». Досвіду набрався, тож потенціал величезний.
«Для мене велика честь отримати нагороду від Кабінету Міністрів. Премію, а це 50 тис. грн, із легкістю витрачу на громадську діяльність. Під час зустрічей в уряді кожен із громадських активістів озвучував своє бачення майбутнього країни. Я зосередився на актуальності створення молодіжних центрів у ОТГ та невеликих громадах. Це не сільський клуб у нинішньому розумінні. Такий заклад має бути відкритим ледь не цілодобово, щоб відвідувачі почувалися як вдома та могли там розв’язати свої проблеми. Бо як інакше затримати молодь після закінчення школи чи вишу? Керівником громади має бути націлена на підтримку молодіжних ініціатив особа. Щоб показувати приклад своєю активністю, впроваджувати стартапи. Торік наша громадська організація вже отримала нагороду в конкурсі «Відповідальність починається з мене». Молодь бачить, що може поліпшити свій простір. І це обнадіює», — підсумовує Іван Вережак.

Івано-Франківська область.