П’ять або шість

Народний депутат України від Сум Олег Медуниця повідомив у Фейсбуці, що зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 9324. За словами політика, документ «напрацьовано спільно з Центральним офісом реформ при Мінрегіоні в рамках провадження адміністративної реформи в Україні».
Ідеться про те, що замість нинішніх 18 районів на Сумщині планується створити п’ять. Їх центри розташовуватимуться в містах обласного підпорядкування — Конотопі, Охтирці, Ромнах і Шостці, а також у самих Сумах.
Про майбутні адміністративно-територіальні зміни на Сумщині йшлося на нещодавній колегії облдержадміністрації. Під час обговорення цього питання голова ОДА Микола Клочко зауважив, що доцільніше було б створити не п’ять, а шість районів — за кількістю госпітальних округів. Останніх також на Сумщині раніше планувалось п’ять, але керівництву регіону та обласного управління охорони здоров’я вдалось-таки відстояти більше число, з яким погодилось очолюване Уляною Супрун міністерство. Відтак до переліку вищезгаданих центрів, швидше за все, на новій адміністративно-територіальній карті області додасться ще один — Глухів.

Господарюють не числом, а вмінням

Новий поділ області на райони — це логічний наступний крок після утворення об’єднаних територіальних громад. Можливо, найперше, що відчують після нововведення жителі області — це різке зменшення кількості місцевих чиновників. Кілька років тому, коли децентралізаційна реформа ще тільки стартувала, я вивчав динаміку витрат сільських та селищних рад Сумщини. Багато які з них використовували на утримання апаратів управління 90—98 відсотків своїх доходів, тож на розвиток населених пунктів грошей не залишалось. Після утворення ОТГ структура витрат різко змістилась у перспективніший бік. Згідно з даними Центру розвитку місцевого самоврядування області, нинішнього року найбільше витратила на утримання апарату управління Новослобідська ОТГ — 42 відсотки власних доходів. У решти об’єднаних територіальних громад області структура витрат значно краща, а після укрупнення районів ця тенденція тільки поглибиться.
На Сумщині створено 35 об’єднаних територіальних громад, ще кілька «на підході». Головна вимога, що висувається до ОТГ, — вони мають бути самодостатніми, фінансово спроможними до розвитку. Як керівники районів та громад справляються з цим завданням, проаналізували на засіданні колегії ОДА.

Самодостатність — понад усе

Голова облдержадміністрації Микола Клочко поінформував, що у 2018 році через неефективні управлінські рішення місцеві бюджети Сумщини втратили 118 мільйонів гривень. Окрім цього, було виявлено порушення під час проведення публічних закупівель за державні кошти. Загальна сума таких сумнівних фінансових операцій становить 1,5 мільярда гривень.
Керівник Департаменту фінансів ОДА Олена Батраченко вважає, що протягом останніх трьох років тільки через те, що не провели нормативно-грошову переоцінку земель, громади області втратили 50 мільйонів гривень. У чотирьох районах Сумщини інфраструктура територіальних громад розвивалась без пайової участі господарюючих суб’єктів. Навіть там, де це правило діяло, встановили надто низькі ставки пайової участі. У результаті, як підрахували в Департаменті фінансів, населені пункти області недоотримали на свій розвиток понад 30 мільйонів гривень.
У деяких районах області, зокрема Лебединському, до сьогоднішнього дня не створили жодної ОТГ. Перший заступник голови ОДА Вадим Акперов у зв’язку з цим запропонував голові Лебединської райдержадміністрації Віктору Химичу «не заважати людям бути успішними». Як складову фінансової успішності на засіданні колегії розглядали також кількість скорочених ліжко-місць у медзакладах та число ліквідованих шкіл. Окрім Лебединського, в негативному контексті прозвучав Недригайлівський район. У Недригайлові продовжують утримувати пологовий будинок, тоді як там приймають лише одну породіллю на місяць. Тим часом Недригайлівська ОТГ продемонструвала найнижчі темпи зростання надходжень до бюджету — порівняно з минулим роком вони зменшились на 14,2 відсотка.
В. Акперов повідомив, що майже 10 відсотків ліжкового фонду в лікарнях області не використовується. «А наприкінці року голови райдержадміністрацій та ОТГ скаржитимуться, що не вистачає грошей на зарплату лікарям», — підсумував перший заступник голови ОДА.

Підготував наш власкор Володимир ЧЕРНОВ