Кінець нинішнього року вселив у сумчан тривогу не тільки через інші відомі неприємності, а й через проблеми з теплопостачанням. Не так давно «Голос України» розповідав, що третина Сум на тривалий час залишилась без опалення.
До значної частини приміщень в обласному центрі тепло та гарячу воду подає Котельня Північного промвузла. Це структурний підрозділ Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання, яке заборгувало своїм працівникам уже майже річний фонд оплати праці. Зрозуміло, що економічні негаразди на всьому підприємстві не могли не позначитись на його частині, але для чиновників, відповідальних за теплозабезпечення, цей дуже простий висновок виявився несподіваним.
На сьогодні всі Суми опалюються, але на нещодавній апаратній нараді в міськвиконкомі стало відомо, що таке відносне благополуччя скоро може закінчитись. Директор Департаменту інфраструктури Григорій Яременко повідомив, що договір на постачання газу Котельній Північного промислового вузла укладено на нетривалий період, тому найближчим часом у Сумах знову можуть виникнути проблеми з опаленням. На цьому місці Г. Яременка зупинили, бо озвучена ним інформація виявилась не для широкого за-галу.
У будь-якому разі проблеми з опаленням та гарячим водопостачанням в обласному центрі ще будуть. Можливо, не технічні, а лише фінансові. Обидві котельні, які обслуговують місто — і Північного промвузла, і «Сумитеплоенерго», — вже заявили про підвищення тарифів. Споживачі отримали платіжки за жовтень і листопад із досить неприємними, як на сьогоднішні доходи споживачів, цифрами, але й ті збільшаться, бо до тарифів закладуть нову, підвищену вартість газу.
Поки що цього не зробили, бо «церемонія» зміни тарифів на житлово-комунальні послуги передбачає їх попереднє громадське обговорення. Звичайно, це формальність, тому що нині діючі тарифи «Сумитепло-енерго» обговорювали три чи чотири рази, щоразу слухання фактично не відбувались, але вартість тепла та гарячої води все одно підняли — не допомогли навіть суди, до яких зверталися сумські громадські активісти.
На сьогодні про необхідність подорожчання тепла та гарячої води оголосили вже обидва підприємства: і КППВ, і «Сумитеплоенерго». 
Котельня Північного промислового вузла повідомляє, що раніше не звертала уваги на такі складові тарифів, як ціна води, зарплата працівників тощо, до розрахунків вносили лише вартість газу й електроенергії. Однак тепер доведеться рахувати «по повній», бо діючі тарифи покривають лише 75 відсотків собівартості.
Місцеві експерти вважають, що вартість теплопостачання та гарячої води від КППВ може зрости на 40, а від «Сумитеплоенерго» — приблизно на 25 відсотків. 
Останнє підприємство запланувало провести громадське обговорення нових тарифів уже в першій половині грудня та запрошує сумчан вносити пропозиції. Останнє абсолютно недоречне, бо всім зрозуміло, що пропозиція від споживачів може бути лише одна: якщо не можете знизити тарифи, то хоча б залиште їх у спокої, тобто на нинішньому рівні.
Тим часом у Сумах розгорається конфлікт ще й через користування газом. Ті споживачі, котрі мають не централізовані, а індивідуальні опалення і гаряче водопостачання, обурені свавіллям компанії «Сумигаз Збут». Незважаючи на заборону НКРЕКП коригувати показники приладів обліку спожитого палива залежно від погоди та марки лічильника, газопостачальна компанія самовільно «накручує» цифри. Споживачі, як і годиться, передають до кол-центрів показання приладів, але потім з’ясовується, що «Сумигаз Збут» збільшує їх на кілька відсотків. А це — десятки кубометрів нібито використаного газу, за які з людей вимагають гроші.

Підготував наш власкор Володимир ЧЕРНОВ