У Хотінській ОТГ Сумського району капітально відремонтували школу. Вона — опорна, тож коштів на об’єкт не шкодували. Фінансування здійснювалось із державного та місцевих бюджетів. Поки що завершили лише зовнішні роботи, на які пішло майже 16 мільйонів гривень.

Капітально відремонтована опорна школа в Хотінській ОТГ Сумського району.

Процес узяв під особистий контроль голова Сумської обласної ради Володимир Токар.
— Школа гостро потребувала ремонту, — прокоментував він. — Протікав дах, приміщення треба було утеплювати, замінювати вікна. Ми зібралися разом — керівництво громади, району та області, — провели нараду і поставили перед собою завдання. За півроку його виконали: зробили ось таку красу. Я надзвичайно задоволений!
Окрім Хотіні, капітальні ремонти опорних шкіл завершуються у Краснопіллі, Шостці, Ромнах, Миколаївці та інших населених пунктах Сумщини. За словами директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Вікторії Гробової, невдовзі в області працюватиме 44 опорні школи, із яких 24 — в об’єднаних територіальних громадах.
Стан реалізації в області загальнодержавного проекту «Нова українська школа» розглянули на засіданні Ради регіонального розвитку, яке відбулось у Сумах. В. Гробова повідомила, що для впровадження освітньої реформи підготували 733 вчителів. На «Нову школу» свідомо заощаджували кошти освітньої субвенції, виділеної регіону з державного бюджету. Разом із місцевими коштами акумулювали 76 мільйонів гривень. На ці гроші придбали для першокласників нові меблі, комп’ютери, дидактичні матеріали та інше, обладнали тренінгові класи. У наступному році, зазначила В. Гробова, для роботи в умовах програми «Нова українська школа» підготують 630 педагогів — вони почнуть працювати з наступними першачками, котрі сядуть за парти 1 вересня 2019 року.
На Сумщині розробили дієву систему мотивації для педагогічних працівників, котрі навчатимуть школярів за новими методиками. Зокрема, для вчителів перших класів передбачено надбавки за престижність праці у розмірі 30 відсотків посадових окладів.
— Однак чотири роки початкової школи пролетять дуже швидко, — наголосила директор Департаменту освіти і науки. — Тому час уже нині братися за створення капітальних опорних шкіл.
Ректор Сумського державного університету Анатолій Васильєв вважає, що без шкільної реформи будь-яка інша реформа «приречена на затухання».
— Підуть лише коливання — і все, — переконаний відомий на Сумщині освітянин.
Водночас А. Васильєв зазначив, що «Нова українська школа» — це лише початок радикальних змін у системі освіти, які почнуть давати плоди в усіх сферах життя тільки через 12 років.
Від керівників міст та районів на засіданні Ради регіонального розвитку зажадали, щоб вони сміливіше оптимізували мережі шкільних закладів. Бо головне для дитини — здобути повноцінну освіту та конкурентні знання, а не навчатись якомога ближче від рідної хати. Розповсюджене нині гасло «Якщо закриють школу — закриється і село», можливо, й має певну логіку, але ця логіка шкодить майбутньому багатьох сільських дітей.

Фото надано автором.
Підготував наш власкор Володимир ЧЕРНОВ