Сьогодні, 13 грудня, у Києві, в Андріївській церкві, ставропігії Апостольського престолу, відбулася перша Архієрейська Літургія, яку очолили екзархи Вселенського Патріарха — єпископ Едмонтонський і Західної єпархії Української православної церкви в Канаді Іларіон, архієпископ Даниїл Памфілійський зі США та митрополит Галльський Еммануїл (на знімку). У жовтні Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким Андріївська церква передається у безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату, що засвідчило виняткову повагу до авторитету Церкви-Матері та її ролі в розвитку української духовної традиції.
Разом з вірянами екзархи помолилися за Україну та успішне проведення Об’єднавчого собору УПЦ, який відбудеться 15 грудня у Святій Софії, і де мають проголосити автокефалію Української Православної Церкви. Собор також обере предстоятеля УПЦ, якому Вселенський Патріарх вручить Томос — грамоту про автокефалію, і затвердить статут соборної церкви. Відповідно до благословення Святішого Варфоломія I у роботі Собору візьмуть участь архієреї, клірики, монахи та миряни. Речник УПЦ КП архієпископ Євстратій зазначає: «У Київському Патріархаті конструктивно налаштовані перед Собором узгодити з його Головою, представником Вселенського Патріарха митрополитом Еммануїлом, та з усіма іншими сторонами всі необхідні питання, щоби Собор відбувся успішно. Ті питання, які є в компетенції винятково Собору — відповідно будуть вирішені на Соборі, для чого він, власне, і скликається».
Того самого дня на Софійській площі відбудеться спільна молитва мирян. На неї громадські діячі закликають усіх, кому небайдужа доля рідної Церкви, і хто бажає розірвати кайдани імперського московського православ’я, повідомляє наш кореспондент Світлана ЧОРНА.

Під час Архієрейської Літургії в Андріївській церкві.

Фото Олександра КЛИМЕНКА. 

Більше фото тут — golos.com.ua/gallery