Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час офіційного візиту до Південної Кореї закликав Прем’єр-міністра Південної Кореї Лі Нак-Йона, щоб Південна Корея підтримала на Генеральній асамблеї ООН резолюцію ООН щодо мілітаризації Криму, Севастополя і Азовського моря.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій і Прем’єр-міністр Південної Кореї Лі Нак-Йон.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

У коментарі журналістам глава українського парламенту зазначив, що почав розмову з Прем’єр-міністром Південної Кореї Лі Нак-Йоном не з питань економіки, а з питань безпеки. За словами А. Парубія, резолюцію ООН щодо мілітаризації Криму, Севастополя і Азовського моря підготували майже сорок країн, серед яких США і Австралія, її розглядатимуть 17 грудня 2018 року. «А, власне, після подій російської агресії в Азовському морі це особливо для нас актуально. І тому ми почали розмову з питання безпеки, а потім вже перейшли на економіку», — уточнив він.
Голова Верховної Ради повідомив представникам ЗМІ, що під час зустрічі обговорювалися ключові напрями співпраці між Україною і Південною Кореєю, серед яких ключовими є IT-сфера та розвиток співпраці в аграрному секторі, комічній галузі. «І, звичайно, ключовим питанням, яке я порушив перед Прем’єр-міністром, — це питання скасування віз для українських громадян, адже вже 12 років громадяни Республіки Кореї не мають віз для в’їзду до України», — наголосив А. Парубій.
На його переконання, скасування візового режиму було би справедливим і великим стимулом для покращення відносин між країнами, між громадянами обох країн.
Андрій Парубій запевнив, що Прем’єр-міністр висловив рішучу підтримку і Україні, і розвитку двостороннього співробітництва. «Тому будемо очікувати і на результати, будемо очікувати на приємні новини з тих питань, які було порушено на зустрічі», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Маючи постійну військову загрозу, змогли пройти шляхом реформ

На початку зустрічі Прем’єр-міністр Кореї привітав Голову Верховної Ради України та членів Парламентської делегації зі 100-літтям проголошення Незалежності Української Народної Республіки. Андрій Парубій відзначив, що Україна і Корея дуже схожі між собою. «У нас схожа історія, але Корея тепер це приклад для України — як, маючи постійну військову загрозу, Корея змогла пройти шляхом реформ і стати однією з передових економік світу», — зазначив Андрій Парубій.
Голова Верховної Ради України поінформував Прем’єр-міністра Кореї щодо триваючої російської агресії проти України, зокрема, розповів про акт військової агресії військових кораблів та авіації Російської Федерації проти кораблів Військово-морських сил України у Керченській протоці. «Напад у Керченській протоці — це не лише агресія проти України, це виклик для всього цивілізованого світу». У цьому ключі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій закликав Прем’єр-міністра Республіки Корея Лі Нак-Йона, аби корейська делегація в ООН під час голосування 17 грудня 2018 року підтримала проект резолюції Генеральної асамблеї ООН щодо мілітаризації Криму, Севастополя та окупації Азову.
Андрій Парубій відзначив, що попри відсіч російської військової агресії Україна проводить реформи майже у всіх сферах життя. «Реформи в Україні відкривають великі можливості для співпраці між Україною та Кореєю», — зазначив Голова парламенту.
«Україна може стати шляхом і посередником для виходу Кореї на європейські ринки», — підсумував він.
Наприкінці зустрічі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій запросив Прем’єр-міністра Республіки Корея Лі Нак-Йона відвідати Україну з офіційним візитом.

За повідомленнями прес-служби апарату Верховної Ради України.