Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6-й тур. 12 грудня.
 
Група Е. «Аякс» (Нідерланди, Амстердам) — «Баварія» (Німеччина, Мюнхен). 3:3. «Бенфіка» (Португалія, Лісабон) — АЕК (Греція, Афіни). 1:0. «Баварія» — 14 очок, «Аякс» — 12, «Бенфіка» — 7, АЕК — 0.
Група F. «Манчестер Сіті» (Англія) — «Гоффенгайм» (Німеччина, Зінсгайм). 2:1.
 
«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Ліон» (Франція). 1:1. Голи: Мораес, 22, Фекір, 65.
 
«Шахтар»: П’ятов, Матвієнко, Кривцов, Хочолава (Бутко, 46), Ісмаїлі, Майкон, Степаненко, Марлос (Болбат, 87), Коваленко (Кайоде, 83), Тайсон, Мораес. Тренер — Паулу Фонсека.
«Ліон»: Лопеш, Тете, Денайєр, Марсело, Марсал, Менді, Тузар, Ауар, Фекір (Дюбуа, 89), Траоре (Ндомбеле, 72), Депай (Дембеле, 80). Тренер — Бруно Женезіо.
 
Рефері — Бйорн Кейперс (Нідерланди).
 
Київ. НСК «Олімпійський». 38 916 глядачів. Мінус 1 градус. Сніг.
 
Група G. «Реал» (Іспанія, Мадрид) — ЦСКА (РФ, Москва). 0:3. «Вікторія» (Чехія, Пльзень) — «Рома» (Італія). 2:1. «Реал» — 12, «Рома» — 9, «Вікторія» — 7, ЦСКА — 7.
Група H. «Валенсія» (Іспанія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 2:1. «Янг Бойз» (Швейцарія, Берн) — «Ювентус» (Італія, Турин). 2:1. «Ювентус» — 12, «Манчестер Юнайтед» — 10, «Валенсія» — 8, «Янг Бойз» — 4.
 
***
 
З перших хвилин було видно, що «Ліон» — суперник дуже сильний, добре вишколений і серйозно налаштований на здобуття потрібного результату. Тому голими руками його не візьмеш.
Гострі моменти виникали біля воріт господарів уже з перших хвилин. Але найгарячіше було, коли Бертран Траоре вийшов сам на сам із Андрієм П’ятовим і пробив у дальній нижній кут, але наш воротар зреагував і вибив м’яч ногою.
А через три хвилини Марлос зберіг м’яч біля карного майданчика гостей, зробив передачу на Ісмаїлі. А той знайшов Жуніора Мораеса, котрий швидко і влучно пробив низом.
Однак ця невдача не засмутила гравців французького клубу. Вони багато і настирно атакували. Завдали одинадцять ударів, чотири з яких — у площину воріт. Одне слово, у П’ятова роботи було достатньо. І з нею він впорався успішно.
Після перерви «Шахтар» уже рідше контратакував, більше оборонявся, граючи на збереження результату. І він, у принципі, міг досягти бажаного.
Та гості потужно зіграли в атаці. А потрібний результат їм забезпечив знаний майстер 25-річний чемпіон світу Набіль Фекір, котрий шикарним ударом зрівняв рахунок.
До фінального свистка тривало напружене протистояння. Звичайно, донеччани намагалися забити переможний м’яч. Але для цього самого бажання замало. Досвідчені гості грамотно закрилися, і рахунок не змінився. Такий підсумок протистояння. І, якщо зважити всі за і проти, досить закономірний. Тепер «Шахтар» перебирається до на ранг нижчого турніру — Ліги Європи.
 
***
 
Паулу Фонсека:
— Ми намагалися грати на рівних. Нам вдавалося відповідати «Ліону», доки суперник не зрівняв рахунок. «Шахтар» був близьким до того, щоб уперше в історії клубу двічі поспіль вийти до плей-оф Ліги чемпіонів. Однак завдяки індивідуальній майстерності «Ліон» зрівняв рахунок. Підсумок цілком справедливий.
Звичайно, обом командам завадила негода. Але я дуже вдячний глядачам, котрі прийшли нас підтримати. І серед них були не тільки вболівальники «Шахтаря». Це особливо приємно і зворушливо...
 
***
 
Нічия дала змогу «Ліону» вийти до 1/8 фіналу. Окрім нього, в Лізі чемпіонів виступи продовжать «Манчестер Сіті», «Баварія», «Аякс», «Реал», «Рома», «Ювентус», «Манчестер Юнайтед». Раніше таке право вибороли «Боруссія» Д, «Атлетіко», «Барселона», «Тоттенгем», ПСЖ, «Ліверпуль», «Порту» і «Шальке-04».
Жеребкування 1/8 фіналу Ліги чемпіонів відбудеться у понеділок, 17 грудня.
 
***
 
«Шахтар», як уже згадувалося, зіграє в 1/16 Ліги Європи. Таке право здобули також «Бенфіка», «Вікторія» і «Валенсія». А от АЕК, ЦСКА, «Янг Бойз» і «Гоффенгайм» зійшли з євродистанції.