12 грудня Європарламент ухвалив перший звіт стосовно Угоди про асоціацію ЄС—Україна. Під час дебатів, які відбулися напередодні ввечері, Україна почула на свою адресу і схвалення, і критику. Автор звіту, постійний доповідач Європарламенту щодо України Міхаель Ґалер наголосив, що «Україна робить великий прогрес у проведенні реформ, погоджених в Угоді про асоціацію».
Верховна представниця ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні, яка взяла участь у дебатах, підтримала доповідача: «За ці п’ять років і попри дуже складні обставини Україна здійснила важливі реформи».
Тож у підсумковій резолюції, за яку  євродепутати  проголосували 433 голосами проти 105, зазначається, що Україна заслуговує на «особливу похвалу» за реформи, зокрема, в енергетиці, охороні здоров’я, пенсійному забезпеченні, освіті, державному управлінні, децентралізації, державних закупівлях. Водночас доповідач зауважив, що хоча реформи є, але громадяни їх відчувають слабко з огляду на «корупцію і домінування олігархів».
Євродепутат Даріуш Росаті погодився, що боротьба з корупцією та становлення незалежних судів потребують більших зусиль, але звернув увагу на складну ситуацію, в якій перебуває Україна: війну на Донбасі, окупацію частини земель і російську пропаганду, повідомляє DW. А євродепутат Пятрас Ауштрявічюс наголосив, що «перетворення європейської української держави досягнуло точки неповернення», і висловив переконання, що скоро й у царині деолігархізації, боротьби з корупцією та судової реформи будуть результати, яких очікує ЄС.
Крім цього, в резолюції критикують відсутність відчутних результатів розслідування убивств під час акцій протесту на Майдані та 2 травня 2014 року в Одесі. В документі також закликають Київ запровадити державні програми з попередження злочинів на ґрунті ненависті — передусім через останні випадки насильства проти ромів і представників ЛГБТ-спільноти.
Водночас в резолюції вказується, що Україна має європейську перспективу і може подати заявку на членство в ЄС, коли відповідатиме всім критеріям. Цей пункт резолюції розходиться з офіційною позицією ЄС, яка визнає лише європейські прагнення України, звертає увагу DW. Також документ закликає ЄС створити додаткові механізми підтримки України, зокрема передбачити їх під час довгострокового бюджетного планування.
Окрім того, євродепутати засудили акт агресії РФ біля Керченської протоки і закликали Москву звільнити захоплених українських моряків.  З огляду на це до резолюції додали заклик до ЄС запровадити додаткові санкції, якщо «військовополонених» українських моряків не буде звільнено або ж якщо відбудеться ще одна ескалація. Також до тексту резолюції додали заклик закрити доступ до портів ЄС для російських суден, які прямують з Азовського моря, якщо Москва блокуватиме судноплавство Керченською протокою.
Європейський парламент виступив і за припинення реалізації російського проекту газопроводу «Північний потік-2», оскільки це політичний проект. Водночас в резолюції йдеться, що члени Європарламенту високо цінують Україну за співпрацю в енергетичному секторі, а також досягнення в галузі енергоефективності та відновлюваних джерел енергії, вказуючи на необхідність продовження реформ, особливо на ринку газу та електроенергії, інформує «Європейська правда».