Районна прокуратура у Грубешові припинила розслідування щодо «бандерівського привітання» під час поминальних березневих заходів у селі Сагринь Люблінського воєводства РП. Як повідомило Польське радіо, польські прокурори не виявили фактів «прославляння Степана Бандери» та порушення нового закону про Інститут національної пам’яті.

 

Ось коротка хроніка тих подій. 10 березня офіційна українська делегація, до якої увійшли заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Андрій Дещиця, представники місцевої влади і громадськості Львівської та Волинської областей, вихідці з Холмщини приїхали в село Сагринь, щоб вшанувати убитих Армією Крайовою і Батальйонами Хлопськими в 1944 році українців. Захід відбувався на кладовищі села Сагринь Грубешівського повіту Люблінського воєводства, біля пам’ятника загиблим українцям, спорудженого кілька років тому громадою Волинської області.

 

Як повідомила тоді люблінська газета Dziennik Wschodni, один із промовців завершив свій виступ традиційним українським привітанням «Слава Україні. Героям Слава». Видання назвало це привітання «бандерівським». Людиною, яка виголосила це привітання, був перший заступник голови Волинської облради Олександр Пирожик, обраний від партії ВО «Свобода». Він також заявив, що в України є свої герої -- це Степан Бандера та УПА, а у Польщі -- свої, зокрема Юзеф Пілсудський. Бо обидва вони присвятили своє життя, аби Україна і Польща стали незалежними державами.

 

Один із присутніх на заході поляків потрактував це як героїзацію Степана Бандери, що згідно з прийнятими нещодавно змінами до закону про Інститут національної пам’яті в Польщі, заборонено. Чоловік викликав на кладовище поліцію, яка перевірила документи волинського чиновника, проте вирішила не затримувати його.

 

-- Розслідування у цій справі щодо підозри про поширення тоталітарного та фашистського режиму 10 березня 2018 року в Сагрині (тобто за правопорушення, передбачене пунктом 1 статті 256 Кримінального кодексу), було припинено через відсутність ознак заборонених дій, -- поінформував Артур Кубік, прокурор районної прокуратури у Грубешові. Він також додав, що Олександра Пирожика не допитували як свідка у справі.

 

Нагадаємо також, що недавно Окружна прокуратура в місті Замостя в Люблінському воєводстві припинила слідство у справі виступу голови Українського товариства в Любліні Григорія Купріяновича 8 липня 2018 року під час поминальних заходів у Сагрині, присвячених українцям, убитим під час акції, проведеної польським підпіллям 1944 року, участь в яких взяв і Президент України Петро Порошенко.

 

Свідком усіх цих подій у березні й липні цього року на кладовищі колишнього українського села Сагринь був і автор цих рядків. Тож можу доповнити матеріал декількома фактами з тієї неприємної для всіх українців історії. Коли на прохання польських поліцейських Олександр Пирожик показав свій закордонний паспорт і сказав, де і ким працює, присутні при розмові члени волинської делегації зажадали від чоловіка, який викликав поліцію, сказати також: хто він такий.

 

-- Ми тут нічого протиправного не робимо, а лише вшановуємо пам’ять загиблих мирних жителів села Сагринь. Подібні заходи щороку проводяться і на Волині. Ми завжди шанобливо ставимося до поляків, які приїздять до нас, аби поклонитися могилам своїх земляків. Нічого подібного, як зараз тут відбувається, ніколи не було й не буде. Ми не розуміємо вашої реакції на наші слова. Адже відомо, як і за яких обставин загинули ці сотні людей, прізвища яких викарбувані на граніті. Землетрусу чи інших стихійних лих, як відомо, 10 березня 1944 року в Сагрині не було зафіксовано, -- так апелювали до польських правоохоронців волиняни.

 

Відчувши, що конфлікт може загостритися, поліцейські віддали паспорт Олександру Пирожику і пішли з кладовища. Здавалось б, питання закрито, а інцидент вичерпано. Але ж виявляється, що історія мала неприємне продовження. Прикро! Адже ми прагнемо добросусідства з Польщею, а не гризти одне одного на втіху Росії.

 

На знімку: вінки, які поклали до пам’ятника загиблим 10 березня 1944 року жителям села Сагринь делегації з Волині та Львівщини, а також представники дипломатичного корпусу України.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.