Підготовку «кривавої картинки» на спецзамовлення РФ до дня церковного собору, який сьогодні відбудеться в Києві, напередодні викрила Служба безпеки України. 

Про це на брифінгу розповів заступник голови СБУ Віктор Кононенко. За його словами, нашій спецслужбі стало відомо, що 6 грудня в окупованому Донецьку під керівництвом росіян відбулася нарада ватажків «ДНР», на якій обговорювалося питання надання Україні Томосу й можливі заходи, які можуть цьому перешкодити.
«За результатами було прийнято рішення щодо організації хресних ходів вірянами УПЦ у Києві, Одесі, Харкові, Запоріжжі, Херсоні та Миколаєві в день проведення об’єднавчого собору в столиці, під час яких будуть спровоковані силові зіткнення із правоохоронцями з обов’язковим створенням «кривавої картинки» для російських ЗМІ», — повідомив Віктор Кононенко.
За даними СБУ, для збільшення кількості постраждалих до акцій планувалося залучити осіб літнього віку, інвалідів і хворих. Центром спеціальних операцій «МДБ «ДНР» проведені інструктажі із групами, які вже перебувають у вищезгаданих українських містах, для вчинення протиправних дій. Як зазначив заступник голови СБУ, це лише незначна частина даних, які не зашкодять слідству, запобіганню та викриттю злочинів, пов’язаних з дестабілізацією ситуації в Україні напередодні отримання автокефалії.
Зокрема, згідно з російськими інструкціями, 13—14 грудня в Києво-Печерській лаврі планувалися протести, які повинен був координувати настоятель лаври митрополит Павло.
«Головна версія, яку ми розглядаємо сьогодні, — скоєння злочину щодо осіб, яких планувалося залучити до цих акцій, а саме вчинення резонансних протиправних дій, пов’язаних із загибеллю й пораненнями простих громадян. Це мало стати підтвердженням попередніх «страшилок» про переслідування вірян УПЦ радикалами й захоплення святинь, а з другого боку — могло поставити під загрозу проведення об’єднавчого собору», — пояснив заступник голови СБУ. І додав, що затриманих немає, тому що вчиненню злочину вдалося запобігти, але митрополит Павло обов’язково буде допитаний у рамках цього кримінального провадження.
«Від імені колегії Служби безпеки України, голови СБУ Василя Сергійовича Грицака закликаю вірян усіх конфесій не піддаватися на провокації й не ставати «гарматним м’ясом» у справі задоволення імперських амбіцій», — сказав Кононенко. Він також звернувся до представників громадських організацій і політичних рухів в Україні із закликом утриматися від проведення будь-яких акцій у цей період.
Водночас, за даним групи «ІС», відзначається масовий «виклик» керівництвом так званої «УПЦ МП» своїх священнослужителів з ОРДЛО на неокуповану територію України. Основними пунктами, куди мають прибути попи «УПЦ МП» із «ЛДНР», називають Слов’янськ (Донецька область) і Почаїв (Тернопільська область). Причина «виклику» не розголошується.
Учора такі віряни УПЦ МП у Маріїнському парку біля будівлі Верховної Ради України провели молебень про невтручання влади в справи церкви. Люди в руках тримали ікони й портрет російського імператора Миколи ІІ...