З ініціативи екс-прем’єра Болгарії, а нині голови Партії європейських соціалістів (ПЄС) Сергія Станішева Європейський парламент розглянув питання про прийняття Болгарії і Румунії до Шенгену щодо повітряних, сухопутних і морських кордонів. Підсумком цих слухань стала резолюція, у якій євродепутати закликають у найкоротші терміни надати цим країнам свободу пересування в Європейському Союзі.
Виступаючи в ефірі болгарського телеканала бТВ, лідер Партії європейських соціалістів Сергій Станішев заявив, що в 2019 році Болгарію буде прийнято до Шенгену. На його думку, болгарський уряд у вигляді резолюції Європарламенту отримав новий інструмент для тиску на Раду ЄС. «Ця резолюція з’явилася вчасно, бо в ЄС посилюється ідея про прийняття Болгарії у Шенген тільки щодо повітря і моря, а свободу пересування щодо сухопутних кордонів пропонується відкласти на невизначений час», — заявив Сергій Станішев. Він вважає, що саме скасування перевірок на сухопутних кордонах надасть нового імпульсу розвитку болгарської економіки, бо експортні та імпортні перевезення стануть дешевшими, а болгарські товари — більш конкурентоспроможними на європейських ринках. До того ж повноправне членство в Шенгені допоможе подальшому розвитку туризму.
За словами лідера ПЄС, проти членства Болгарії в Шенгені виступає влада деяких країн Євросоюзу, котрі так намагаються зберегти внутрішній спокій своїх громадян. Хоча саме Болгарія убезпечила їх від напливу мігрантів з боку Туреччини й продовжує зміцнювати свої межі, які одночасно є і кордонами Євросоюзу. Сергій Станішев зміг переконати депутатів Європарламенту, що Софія давно виконала всі критерії Шенгенського простору із забезпечення безпеки й має право сподіватися, що він відкриється для болгарських громадян і товарів.