Німеччина і свято... Невже ці слова можна вмістити в одне речення? Ще і як! Манірний «герр» і пунктуальна «фрау» перетворюються на звичайних людей за прохідною офісів і підприємств.
Різдвяні свята, як і все в Німеччині, починаються заздалегідь – з перших днів грудня. Дітям і дорослим тут дарують, продають і роблять власноруч спеціальні календарі — готують двадцять чотири пронумеровані гостинці, по одному на кожний грудневий день, аж до Святвечора. Німці кажуть, що, відкривши щоранку «подарунок», піднімають собі настрій на цілий день.

Фото з сайту https://bestchristmascity.de/Konstanz

Вечорами в німецьких містечках працюють різдвяні ринки, де можна купити глінтвейн, печиво, бургери й усілякі дрібнички (на знімку). Ціни дуже високі — кухоль глінтвейну 3-4 євро, закуска — ще стільки само. Тому на такий ринок ходять не отоварюватися чи упиватися глінтвейном, а гуляти й спілкуватися.
Шостого грудня до дітлахів приходить Святий Миколай — щоправда, подарунки кладе не під подушку, а в шкарпетки.
Також поширені хвойні вінки із чотирма вплетеними свічками – кожну неділю перед Різдвом належить запалювати одну з них. Очевидно, вислів «світле свято» німці розуміють буквально. Господині випікають печиво у вигляді зірок (символ Віфлеємської зірки), причому починають загодя — дехто ще в жовтні.
Католицький Святвечір наступає двадцять четвертого грудня, Різдво — двадцять п’ятого. Закриті не лише крамниці, а й банки, й навіть «МакДональдс» (просто жах!) не приймає відвідувачів. Вулиці вимирають — все-таки свято родинне. Не забудьте заздалегідь запастися продуктами!
А ввечері шостого січня, коли на столах у православних димляться дванадцять страв на чолі з кутею, католики вже відзначають день трьох Святих королів. Релігійний підтекст згадує хіба що старше покоління, а молодь влаштовує маскарад і веселиться на дискотеках. У святковий пиріг запікають фігурку — той, кому вона дістанеться, надягає паперову корону й стає «королем» або «королевою».

Констанц, Німеччина.