У Болгарію зима, хоч як це дивно звучить у грудні, прийшла геть несподівано. 
У неділю вранці температура в Софії була +5 градусів, а до обіду опустилася до -2, і задув північно-західний вітер, який приніс рясний снігопад. Надвечір у столиці замети сягали 20 сантиметрів, що ускладнило рух на всіх магістралях, котрі ведуть до Софії. На дорогах утворювалися затори, сталося кілька десятків аварій.
А перед цим стихія завдала свого головного удару по країнах Західних Балкан. У Хорватії всі центральні магістралі опинилися під снігом. Ними було заборонено рух автомобілів із причепами й напівпричепами, а з метою попередження нещасних випадків було перекрито вузькі ділянки гірських доріг і мостів через прірви. Подібна ситуація склалася також у Боснії і Герцеговині, Македонії, Сербії. Сербські видання назвали несподіване природне явище «сибірським феноменом» і повідомили, що найбільшу загрозу й неприємності становили гілки й навіть дерева, що подали під вагою важкого мокрого снігу.
На жаль, не обійшлося і без серйозних катастроф. Біля сербського міста Лесковац автобус із македонською реєстрацією вилетів зі слизької дороги й перевернувся. У ньому були туристи, які вирушили з міста Струга на екскурсію до Відня. Унаслідок аварії три людини загинули на місці, 30 дістали поранення, троє з них у критичному стані були доправлені до лікарень міст Ниш і Лесковац.
Сніг також сипав весь вихідний день у Греції і Туреччині, де на дороги й вулиці міст вивели всю снігоочисну техніку. Цієї пори року такі снігопади для цих країн явище рідкісне.