Парламент Косово минулої п’ятниці ухвалив низку нових законів для створення і функціонування власних збройних сил. За них одноголосно проголосували всі депутати, які перебували в залі засідань. Голосування проігнорували представники сербської меншини.
І хоча парламенту ще належить розглянути й прийняти кілька законопроектів, що визначають нову організаційну структуру сил безпеки, а також перетрансформації служби з надання допомоги населенню у разі надзвичайних ситуацій в організацію «з мандатом із захисту країни», армія в Косово вважається створеною. Спочатку збройні сили Приштини складатимуться з п’яти тисяч дійсних військовослужбовців і трьох тисяч найближчого запасу.
Це розпалило з новою силою напруженість у Сербії, де вважають: ці дії уряду й парламенту незаконні. Генсек адміністрації президента Сербії Нікола Селакович в ефірі національного телебачення заявив, що влада обговорює різні варіанти відповіді на рішення Приштини. На його думку, створення армії в краї, який Белград вважає своєю територією, суперечить не тільки Резолюції 1244 Ради Безпеки ООН, а й самій конституції Косово.
Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич повідомив, що країна вимагатиме термінового скликання засідання Ради Безпеки ООН, на якому планує бути присутнім президент Александр Вучич. Воно було призначено на цей понеділок. Коли верстався номер, про те, чи вдалося дійти консенсусу на засіданні Радбезу, відомо не було.