Серед важливих рішень, ухвалених парламентом минулого пленарного тижня, Голова Верховної Ради Андрій Парубій відзначив законопроект про протимінну діяльність. «Цей закон дає нам можливість залучити західних спеціалістів, він створює спеціальний координаційний центр із розмінування як орган виконавчої влади, — сказав він. — Завдяки цьому закону зможемо набагато швидше й ефективніше проводити розмінування». А. Парубій повідомив, що підписав і направив на підпис Президентові цей закон, висловивши сподівання, що глава держави невідкладно його підпише.
Голова Верховної Ради також звернув увагу на прийнятий закон про прилеглу зону, який регламентує прилеглу зону, зокрема в акваторії Азовського моря та в глибині моря, і дає змогу застосовувати Збройні Сили та інші військові сили України. Цей документ також буде невідкладно спрямовано на підпис Президентові.
Серед основних завдань парламенту на нинішній пленарний тиждень глава парламенту назвав блоки питань нацбезпеки та оборони, ПЕК та аграрної політики, а також закони щодо харчування школярів, протидії булінгу, про приватну детективну діяльність із застереженнями Президента.
Що стосується мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення, то Голова Верховної Ради запевнив, що буде розглянуто всі зареєстровані в парламенті законопроекти. Водночас А. Парубій висловив свою позицію: «Нас лякають тим, що після ринку землі олігархи скуплять землі в українських селян. Але олігархи вже скуповують за тіньовими схемами землі в українських селян. І власне той факт, що ми не маємо ринку землі, і дає їм можливість щоденно з використанням юридичних брудних технологій фактично відчужувати в селян землю. На жаль, цей процес в Україні ще не врегульовано. Введення ринку землі дало б змогу українському селянину бути справжнім господарем своєї землі й самостійно ухвалювати рішення. І власне олігархи роблять усе можливе, щоб ринок землі в Україні не за-
працював, бо це дає можливість їм ловити в каламутній воді рибку. Але зважаючи на те, що в нас не до кінця опрацьовано законодавство про ринок землі, я, звичайно, підтримуватиму продовження мораторію ще на рік. Але робитиму все можливе, щоб ринок землі в Україні запрацював».