Пояснюючи деяку затримку з початком підсумкової прес-конференції, Президент Петро Порошенко повідомив, що розмовляв по телефону із Вселенським Патріархом Варфоломієм. «Його Всесвятість вважає, що наш Собор взагалі став поворотним моментом в історії вселенського православ’я і відкриває нову його еру», — сказав глава держави та підтвердив, що урочисте вручення Томосу про автокефалію відбудеться 6 січня, на наш Святвечір. «Це буде, я гадаю, найпримітніше Різдво в історії України», — зазначив Президент та наголосив, що на цю подію, що співмірна з Актом проголошення нашої української незалежності, чекає весь український народ, усе світове українство та абсолютна більшість світового православ’я.

За словами П. Порошенка, він з перших днів свого президентства розглядав боротьбу за автокефалію як питання національної безпеки, бо російська агресія не залишила жодного простору, щоб дивитися на це якось інакше. «На фронті одразу видно, хто ворог, а хто друг. А коли вовки приходять в овечих шкурах, дуже легко стати здобиччю. Хіба Кремль колись приховував, що розглядає російську церкву як дуже гіпнотичний дурман для утримання сусідніх народів у сфері свого впливу? І зараз цього не таїть, що видно по істеричній реакції Кремля і РПЦ на отримання нашою українською церквою автокефалії. Аж зірки на кремлівських шпилях почорніли», — сказав він.
Водночас П. Порошенко зауважив, що хоча протидія РПЦ була очікуваною, проте ми все-таки недооцінили її вплив на дочірню структуру в Україні, бо із понад десяти ієрархів УПЦ МП, які підписали звернення до Вселенського Патріарха або твердо пообіцяли прийти на Собор, до Софії дісталися лише двоє. «Це результат тиску, але точно, що не нашої держави. І тут нам є з чого робити висновки, це тема для окремої розмови», — додав глава держави та водночас гарантував, що держава, з одного боку, поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в церковній структурі, яка зберігатиме єдність з РПЦ, а з другого — захистить права тих священиків і мирян УПЦ МП, які добровільно вирішать піти з-під Москви.
Окреслюючи завдання на наступні п’ять років, П. Порошенко, по-перше, наголосив на важливості досягнення миру на основі національних інтересів України, а не внаслідок капітуляції. По-друге, на подоланні наслідків економічної кризи та забезпеченні відновлення і зростання рівня життя людей. По-третє, на досягненні критеріїв, які необхідні для вступу до Євросоюзу та НАТО. «Можливо хтось такі цілі вважає утопічними. Але багато хто не вірив і в ратифікацію Угоди про асоціацію, багато хто не вірив у безвіз, дуже багато, хто не вірив і не очікував Томосу та створення автокефальної православної церкви», — нагадав Президент та закликав вірити і не відступати від задуманого. Водночас, відповідаючи на запитання, чи прийняв він уже рішення щодо участі в наступній президентській кампанії та якими будуть його дії в разі поразки на виборах, П. Порошенко сказав: «Якщо я вирішу балотуватися і так трапиться, що буде хтось більш достойний, я буду йому допомагати».
Також глава держави заперечив, що запровадження воєнного стану було спробою підвищити президентський рейтинг. П. Порошенко наголосив, що у своїх діях керується не соціологічними даними, а виключно національними інтересами держави. При цьому він зауважив, що під час розгляду у Верховній Раді законопроекту про введення воєнного стану було розгорнуто активну кампанію з дискредитації необхідного для захисту держави рішення. Саме тому після голосування було оприлюднено інформацію про збільшення кількості російських збройних сил поблизу наших кордонів. «Це десята частина з тієї інформації, якою я володію, щодо розміщення російських військ. Як ви прокоментуєте 300 танків на одній базі за 18 кілометрів від нашого кордону, які з’явилися там протягом місяця з повним боєкомплектом? І як ми на це маємо реагувати? Соціологічними опитуваннями? А як ви прокоментуєте, умовно кажучи, 80-тисячний контингент, який з’явився біля нашого кордону? А як різке збільшення артилерії? А різке збільшення військової присутності в акваторії Азовського моря? А як фактичну окупацію Керченської протоки, яка продовжується, і часткову окупацію Азовського моря», — запитав він та запевнив, що в разі, якщо не відбудеться широкомасштабної агресії з боку РФ, то військовий стан продовжений не буде, а вибори Президента розпочнуться відповідно до проголосованої Верховною Радою постанови.