Минулого тижня Польщу втретє заслухали на Раді ЄС із загальних питань у справі статті 7 Договору про ЄС, тобто згідно з процедурою щодо дотримання верховенства права, започаткованою Європейською комісією у грудні минулого року. В ході обговорення, яке тривало дві години, взяли слово міністри у європейських справах 12 держав спільноти, 11 з яких ставили представникові Польщі конкретні запитання.

 

Заступник міністра закордонних справ Польщі з європейських питань Конрад Шиманський, наголосив, що, «беручи участь у цьому процесі від самого початку, має підстави стверджувати, що всі ці питання вже ставились, і всі відповіді на них було надано дуже детально й предметно». При цьому він зауважив, що «не може знайти відповіді на запитання: яку додану вартість має безперервне повторювання тих самих питань?» К. Шиманський порекомендував Єврокомісії, що «було б краще, якби вона взяла відповідальність не лише за відкриття цієї справи, а й за, навіть повільне, її закриття».

 

Без вирішення всіх питань стосовно верховенства права не може бути мови про припинення процедури згідно зі ст. 7, заявив перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс. Серед них він особливо виділив питання Вищої ради правосуддя та дисциплінарної процедури щодо суддів. «Мусимо вести діалог і добитися вирішення усіх питань. Така позиція Єврокомісії від самого початку застосування процедури. Питання Верховного Суду і пенсійного віку суддів ВС -- це лише одна проблема, а ми мусимо розглядати також інші, охоплені процедурою статті сьомої», -- підкреслив Ф. Тіммерманс.

 

Заочно в дискусію з Ф. Тіммермансом вступив польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький. «Комісії винятково багато часу потрібно, аби проаналізувати чотири сторінки закону. Ми підкреслюємо те, що вже в квітні-травні здійснили певні зміни, які підтверджують нашу простягнуту руку, нашу готовність до діалогу, до компромісу», -- констатував він. При цьому М. Моравецький висловив переконання: «Дедалі більше країн-членів зауважують, що віце-президент ЄК ескалює позицію в рамках передвиборної кампанії (як кандидат на посаду президента ЄК. -- Ред.)». Водночас глава польського уряду висловив надію, що «інші члени колегії комісарів і країни-члени, які мають чітко бачити позицію Польщі, звернуть увагу, що «підхід, який демонструє Ф. Тіммерманс, не сприяє формуванню спокою, стабільності й компромісного підходу, що є фундаментальним в ЄС».

 

Критичні висловлювання не залишились поза увагою Ф. Тіммерманса, який відкинув звинувачення щодо конфлікту інтересів між його участю в процедурі стосовно Польщі та кандидатуванням в президенти ЄК від Партії європейських соціалістів: «Це нонсенс, моя позиція у цій справі не змінилась упродовж останніх трьох років, а факт, що я є провідним кандидатом в європейській виборчій кампанії, не має впливу на мою позицію».

 

У польських ЗМІ цитують також деяких учасників засідання Ради з загальних питань. Зокрема, заступника міністра закордонних справ ФРН з європейських питань Міхаеля Рота, який висловив переконання, що Рада ЄС надалі «мусить займатися станом верховенства права у Польщі та Угорщині», та назвав впровадження офіційною Варшавою рішень Європейського суду справедливості щодо Верховного Суду Польщі «позитивним, але недостатнім кроком». Натомість віце-прем’єр і міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс висловив надію, що напередодні виборів до Європарламенту (травень 2019 р.) Євросоюзу вдасться «опрацювати новий механізм контролю за дотриманням верховенства права у всіх країнах спільноти».

 

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.