Кам’янський район розташований на південному сході області. Рельєф місцевості — плато, помережане пагорбами, байраками, балками. На території Кам’янського держлісгоспу розкинулося знамените лісове урочище Холодний Яр із пам’яткою природи національного значення тисячолітнім дубом Максима Залізняка. Загальна площа району — 725,4 квадратних кілометра. Населення — приблизно 28 тисяч осіб, які мешкають у 30 сільських населених пунктах та в райцентрі. Аграрний, промисловий, туристичний сектори економіки району мають потужний інвестиційний потенціал і всі складові для ефективного розвитку.
Про сьогодення району та його перспективи — розмова кореспондента «Голосу України» з головою Кам’янської райдержадміністрації 32-річним Богданом Солошенком (на знімку).

— Богдане Миколайовичу, ви один з наймолодших керівників РДА в області. Для молодості, як відомо, характерні завзяття, ініціативність. Чим можна зараз зацікавити потенційного інвестора у районі?
— Найперше — вигідним для логістики географічним розташуванням. Через Кам’янку пролягають найголовніші авто- і залізничні магістралі, що сполучають столицю України з індустріальним Придніпров’ям та півднем. Через район проходить автотраса державного значення Київ — Знам’янка — Луганськ — Ізварине. Через залізничну станцію Кам’янка курсують потяги з Києва на Кривий Ріг, Дніпро, Одесу, Львів та в інших напрямках. У райцентрі працює машинобудівний завод з великою виробничою історією. Високопрофесійний інженерно-технічний колектив підприємства готовий втілювати для інвестора найновіші технологічні завдання і проекти.
Завод продтоварів за наявності фінансових вливань також може ритмічно працювати і забезпечувати якісною продукцією цілий регіон. У планах — відкриття заводу з виробництва борошна. Є перспективні напрацювання для економічного зростання у товариств з обмеженою відповідальністю «АВІС-1» та «Ермій». Ці переробні підприємства спеціалізуються на виробництві натуральної, органічної продукції, яка має великий попит у споживачів. Причому твердий сир «Кам’янський» та м’ясні вироби «Ермія» реалізуються не тільки в районі, а й далеко за межами області. Інвестиції у цю групу харчової промисловості дали б новий потужний імпульс розвитку і самих переробних підприємств, і аграрного виробництва загалом.
— Для інвестора важлива наявність надійних і ощадливих джерел енергопостачання. Що зроблено у районі у цьому напрямі?
— Уже не перший рік ми послідовно проводимо заходи, спрямовані на заощадження паливно-енергетичних ресурсів. Й досягли певних успіхів.
Переважну більшість загальноосвітніх навчальних закладів та дитячих дошкільних закладів району переведено на альтернативні джерела теплопостачання. Центральна районна лікарня, фельдшерсько-акушерські пункти та амбулаторії загальної практики сімейної медицини майже всі опалюються дровами. Комунальне підприємство теплових мереж Кам’янки провело реконструкцію котельні зі встановленням двох твердопаливних котлів. Тепер опалення багатоквартирних будинків та комунальних закладів також не залежить від газової труби. Це надзвичайно важливо. Адже якщо споживання газу в 2016 році становило 839,8 тис. м куб., то у 2017-му — 421,0 тис. м куб. Так ми на рівні невеликого району звільняємося від російської газової залежності.
— А які інвестиційні плани вже вдалося реалізувати?
— Із 2014-го в країні розгорнулося масштабне будівництво та реконструкція доріг. Не став винятком і Кам’янський район. На початку 2017-го у селі Ребедайлівка розпочато спорудження нового заводу з виробництва асфальтобетонної суміші. Продукція цього підприємства тепер затребувана не тільки у нашому районі, а й в області.
Протягом 2016—2018 років проводився капітальний ремонт автотраси Київ — Знам’янка, на яку з державного бюджету спрямовано понад 90 млн грн. Поточний середній ремонт автомобільної дороги місцевого значення Сміла — Березняки — Райгород виконано на суму 36 млн грн.
Реалізовано також кілька проектів у харчовій промисловості. Зокрема, влітку 2018-го у Кам’янці відкрито пекарню «Хліб Покровський». Ця подія стала знаковою для міста, адже упродовж останніх десяти років хліб сюди завозили чужий. Створення нового виробництва дало райцентру ще й 32 робочі місця. Для здійснення проекту на власні кошти підприємця та потенційних інвесторів було придбано новітнє технологічне обладнання. Тепер хлібобулочні та кондитерські вироби, високоякісний, духмяний «Хліб Покровський» — одна зі смачних візитівок району.
— Що заплановано здійснити у районі наступного року?
— Найголовніше завдання — відновлення роботи одного з найбільших підприємств району Косарського спиртозаводу ДП «Укрспирт». Засноване ще у позаминулому столітті, це підприємство має потужну виробничу базу, кваліфіковані кадри. Із запуском технологічного процесу, відновленням випуску продукції знову матимуть роботу понад 250 робітників, інженерно-технічних працівників. А місцеві бюджети поповняться більш як на тридцять відсотків.
Також одним із пріоритетних завдань є впровадження енергоефективних заходів. У 2019 році в районі здійснюватиметься масштабний проект зі встановлення сонячних батарей. Це дасть змогу забезпечити половину населених пунктів Кам’янщини енергією власного виробництва. Розпочнеться спорудження сучасної амбулаторії у селі Жаботині. За сприяння народного депутата Сергія Рудика з державного бюджету на це виділено 5,5 млн грн.
— Крім економічного сегменту, район по-особливому привабливий для гуманітарних інвестиційних проектів, чи не так?
— Безперечно. Я б виділив у цьому симбіозі три напрями: туристично-культурологічний, спортивно-краєзнавчий та військово-патріотичний. Для втілення будь-якого проекту у цій сфері інвестор знайде на Кам’янщині необмежені, просто фантастичні, можливості. У легендарному урочищі Холодний Яр щороку відбувається всеукраїнський фестиваль «Нескорена нація», постійно таборуються військово-патріотичні клуби, проводять історичні реконструкції боїв збройної організації Холодного Яру з московськими окупантами. Унікальний Тясминський каньйон з рослинами дольодовикового періоду — це мрія для будь-якого скелелаза, геолога, ботаніка. Дивовижні відкриття чекають туриста у селі Лузанівка. Тут знайдено викопну фауну кайнозойської ери віком понад 60 мільйонів років. Колишнє сотенне козацьке містечко Жаботин приваблює мандрівників і природою, й історією. Тут народився член уряду УНР професор Федір Швець. Саме він 22 січня 1919 року проголосив на Софійській площі у Києві Акт про об’єднання УНР та ЗУНР в одну державу. Наступного року, до 100-ліття цієї вікопомної події, ми відкриємо видатному державному діячеві пам’ятник у його рідному селі.
Неозорий пізнавальний простір для шанувальників музичного мистецтва. Досі музей-садиба Кам’янського державного історико-культурного заповідника експонує унікальну річ: рояль композитора зі світовим іменем, українця за походженням Петра Чайковського. У старовинному маєтку, у тихому парку над річкою Тясмин, де знаходив натхнення видатний митець, тепер проводять Дні класичної музики, дитячі конкурси, музичні фестивалі.
Ще одне чудове місце для музичних локацій — село Тимошівка. Саме у цьому мальовничому куточку народився і зростав класик польської музичної культури Кароль Шимановський...
— Ця земля сприймається, мабуть, якось по-особливому. Бо родом із дивовижного Холодноярського краю й деякі сучасні відомі музиканти.
— Так, це місце краси і сили. До прикладу, одна з гілок роду видатних спортсменів Віталія та Володимира Кличків бере свій початок з козацького Жаботина. У тихій Вербівці, де Чайковський писав своє «Лебедине озеро», народився популярний співак Олег Винник. У Кам’янці довгий час жили батьки ще одного музиканта, Олега Скрипки...
— Ось уже і є список потенційних інвесторів.
— Можна з цього приводу усміхнутися. А можна, як ми вже запланували, створити земляцтво Кам’янщини. У нас багато відомих, авторитетних земляків, які працюють у різних сферах економіки, науки, культури. Вони можуть своїм досвідом та енергією прислужитися рідному краю, де народилися, зробили свої перші кроки, росли і навчалися. Бо що для людини найдорожче у житті? Батьки, рідна земля, діти...
— Це справді так. Щиро бажаю, Богдане Миколайовичу, щоб ваші плани і задуми здійснилися!
— Дякую.

Фото надано прес-службою Кам’янської РДА.
Підготувала наш власний кореспондент у Черкаський області Лідія ЛІСОВА