17 грудня цього року відбулася зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко (на знімку)

з Головою Загального комітету Парламентської асамблеї ОБСЄ з питань демократії, прав людини та гуманітарних питань Маргаретою Неллен (на знімку).

Вони обговорили широке коло питань, зокрема, щодо протидії агресії Росії проти України та забезпечення мирного врегулювання ситуації на Донбасі відповідно до принципів та зобов’язань ОБСЄ.
Ірина Геращенко подякувала Маргареті Неллен за увагу до гуманітарних та безпекових питань, що набули особливого значення в умовах загострення ситуації на Донбасі і в акваторії Чорного та Азовського морів, і закликала посилити моніторинг місії в акваторії Азовського моря.
«Українська сторона закликає ОБСЄ, мандат якої поширюється на всю територію України, розпочати посилений моніторинг акваторії Азовського моря і прилеглих територій, які мають бути вільні від важкої зброї і техніки відповідно до Мінських домовленостей», — зазначила політик.
Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ у Мінську, Ірина Геращенко поінформувала, що всі ініціативи української сторони щодо звільнення незаконно утримуваних українців уже майже рік залишаються без офіційної відповіді з боку Російської Федерації. Вона нагадала, що останнє звільнення відбулося 27 грудня 2017 року, коли вдалося звільнити 74 українця з окупованого Донбасу. Політик звернула увагу присутніх, що до всіх звільнених заручників під час їх незаконного утримування застосовувалися тортури, 12 із них зазнали сексуального насильства. Окремим проблемним питанням, за словами І. Геращенко, є відсутність доступу представників МКЧХ до тимчасово окупованих територій України.
Представник гуманітарної підгрупи ТКГ наголосила, що 19 грудня цього року під час засідання підгрупи в Мінську українська сторона вкотре пропонуватиме до Нового року передати представникам Росії 23 громадянина РФ, затриманих за злочини в Україні, задля дзеркального звільнення політв’язнів Кремля. Вона також зазначила, що Україна готова до Нового року помилувати 66 сепаратистів задля звільнення 19 заручників з окупованого Донбасу.
Інформуючи про інші питання підгрупи, політик повідомила, що українська сторона наполягає на створенні тристороннього формату пошуку зниклих безвісти за участю представників МКЧХ, однак це питання також залишається заблокованим через деструктивну позицію представників РФ. Перший заступник Голови Верховної Ради також поінформувала, що іншим проблемним питанням залишається розмінування територій Донецької та Луганської областей. За її словами, понад 7 тис. км території Донбасу уражені забороненими вибухонебезпечними предметами та мінами, що несуть величезну загрозу місцевим жителям. Водночас вона зауважила, що 6 грудня цього року парламент ухвалив Закон України «Про протимінну діяльність в Україні», яким передбачено й механізм гуманітарного розмінування. Ірина Геращенко повідомила, що 13 грудня цього року в Брюсселі було підписано низку угод задля активізації співпраці із Трастовим фондом НАТО зі знешкодження вибухонебезпечних предметів та протидії саморобним вибуховим пристроям.
Перший заступник Голови Верховної Ради підкреслила, що питання протидії агресії РФ має бути в центрі уваги парламентських асамблей та міжнародних організацій.
З огляду на підготовку до зимового засідання ПА ОБСЄ у Відні, Ірина Геращенко закликала включити до порядку денного спеціальні дебати з питань захоплення Росією українських моряків, суден та мілітаризації нею Чорного і Азовського морів.
Зі свого боку Маргарета Неллен запевнила в подальшій підтримці України в боротьбі за відновлення територіальної цілісності та суверенітету, а також відзначила активну роботу представників української делегації в ПА ОБСЄ. Окрім того, вона відзначила роботу Українського парламенту, зокрема, важливість нещодавно прийнятого Закону України «Про протимінну діяльність в Україні».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.