Юлія ТИМОШЕНКО, фракція «Батьківщина»:
— Нарешті настав той день, коли ми, як національна команда, депутати від народу, мусимо висловити своє принципове рішення стосовно продажу або не продажу сільськогосподарської землі. Думаю, зайве у цьому залі розповідати досвідченим, перевіреним часом політикам, знаючим, що знаходиться за лаштунками, що означає розпродати українську сільськогосподарську землю в той час, коли в країні панує хаос, корупція, рейдерство, коли практично знищено фермерство...
Якщо народні депутати в останній сесійний тиждень перед новим роком дозволять не продовжити мораторій на продаж сільськогосподарської землі — це буде найбільшою, найсуттєвішою зрадою, яка взагалі може бути в сучасній, незалежній, суверенній Україні.
Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:
— Найголовніше питання, яке можна вирішити цього пленарного тижня — викликати у зал Верховної Ради керівника «Нафтогазу», міністра енергетики і заслухати інформацію про реальний стан речей з енерготарифами і собівартістю українського газу та газу, який купується за кордоном. Ми провели аналіз, що відбувається у цій сфері, і у нас виникають десятки запитань до керівників цих організацій...
«Нафтогаз» показав 1,5 млрд доларів США прибутку, «Укргазвидобування» — 1 млрд 100 млн доларів США, газотранспортна система України показує три мільярди доларів прибутку. Де ці кошти?..
Максим БУРБАК, фракція «Народний фронт»:
— «Народний фронт» вітає всіх православних українців з історичною подією, яка відбулася в суботу у Києві. Тепер ми маємо Предстоятеля Православної церкви України, і це свідчить не лише про відновлення історичної справедливості. Ми зробили ще один крок до зміцнення нашої держави. Розпочинається період встановлення, який потребує великих зусиль кожного українця. Не маємо права легковажити. Ворог не припинив боротьби на церковному фронті, Кремль так просто не здасть свої позиції. Маємо бути готовими до провокацій та інсинуацій. Це фірмовий стиль ворожих спецслужб, для яких немає нічого святого. Закликаємо СБУ докласти максимальних зусиль, щоб не дати ворогу вчиняти диверсії, прикриваючись своєю церквою.
Олександр ВІЛКУЛ, фракція «Опозиційний блок»:
— Почався останній сесійний тиждень парламенту в цьому році. Насправді підсумки цієї роботи відчуває на собі кожна людина, коли бачить ціни у магазинах, коли шукає гроші, щоб заплатити комуналку. За цей місяць я проїхав півкраїни від Києва до Одеси, Харкова та Маріуполя. Провів десятки зустрічей. У людей є запитання: чому керівництво країни замість того, щоб відновити мир, заробляє на війні; невже у народних депутатів і членів уряду немає стареньких батьків і родичів, що вони в десять разів підняли тарифи на газ, на комуналку... Хороша новина у тому, що цьому складу Верховної Ради залишилося працювати не довго і наступного року народ поставить їй оцінку під час виборів.
Олег ЛЯШКО, фракція «Радикальна партія»:
— Обговорюємо питання землі. Я переконаний, що парламент продовжить мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Бо коли влада обманює українців, що ринок землі — це щастя в селі, то це брехня... Саме тому наша команда ініціювала зміни до Конституції, щоб у ст. 41 було зафіксовано: основою аграрного устрою України є фермерське господарство. Винятково національного виробника, українського фермера, селянина, одноосібника, сімейного фермера — ось кого має підтримувати держава. А не підписувати меморандуми з МВФ — землю віддай, ліс віддай, пенсійний вік підніми, газ втридорога продавай...
Роман СЕМЕНУХА, фракція «Самопоміч»:
— Створення Єдиної Помісної Української Православної Церкви — беззастережно величезна історична подія. І заслуга ця всього духовенства і багатьох поколінь українців, які вибороли це право. Але чому сьогодні цю важливу подію так брутально використовує Президент. Чи не з метою прикрити бідність. Адже за часів президентства Порошенка Україна стала однією з найбідніших країн Європи. Величезний вотум довіри, який український народ дав Президенту під викликом російської агресії, на жаль, втрачено. Втрачено час, який мав би піти на справжні економічні структурні реформи і на п’ятий рік президентства дав би вже відчутний соціальний та економічний ефект. Насправді ж з економікою відбувається наступне: зростають борги із заробітної плати. Лише з початку цього року вони збільшились на півмільярда гривень. Зростає рівень безробіття. Водночас уряд провалює власний план зі збору єдиного соцвнеску. Якщо не буде переглянуто дефіцит Пенсійного фонду, збільшиться ризик із затримки пенсій вже наступного року...
Артур ГЕРАСИМОВ, фракція «Блок Петра Порошенка»:
— Минулий тиждень навіки залишиться у вітчизняній історії завдяки створенню Єдиної Незалежної Православної Церкви України. Україна продовжує стверджуватись як самобутня, самостійна держава, остаточно виходячи з орбіти російського впливу. Створення Єдиної Незалежної Православної Церкви України виходить далеко за межі суто релігійні. Це частина української стратегії, стратегії Президента Петра Порошенка на посилення національної безпеки та єдності українського народу. Фракція «БПП» щиро вітає обраного на Об’єднавчому Соборі Митрополита Київського та всієї України Епіфанія і з нетерпінням чекає на священний момент отримання Томосу. Переконані: кожен, хто доклав зусиль до проголошення духовної незалежності, вже закарбував своє ім’я на сторінках вітчизняної історії. А тим кандидатам у Президенти, які переконували членів Синоду Вселенського Патріархату не надавати Україні Томос, історія та український народ також дадуть свою жорстку оцінку.
Євген РИБЧИНСЬКИЙ, група «Воля народу»:
— Відбулась історична перемога. Ні, не повернувся нам анексований Крим, на превеликий жаль, не закінчилась війна на Донбасі, і вчетверо не скоротились тарифи на газ, але українські церкви об’єдналися. В суботу відбулася не просто історична, а епохальна подія. Тому що без ідеологічної, без ментальної незалежності іншої незалежності не існує!..