Низка країн—членів НАТО оголосила про рішення надати додаткові ресурси для трастових фондів, у рамках яких надається практична допомога Україні. Про це у вівторок повідомила віце-прем’єр-міністр України Іванна Климпуш-Цинцадзе у штаб-квартирі Альянсу за підсумками засідання Комісії Україна—НАТО на рівні послів, інформує Укрінформ. Зокрема, за її словами, Норвегія оголосила, що надасть додаткові 140 тисяч євро для програми професійного розвитку НАТО. Таке рішення було прийнято саме тому, що наша країна продемонструвала ефективне використання цього інструменту для підготовки службовців у різних міністерствах для роботи над Річною національною програмою співробітництва з Альянсом, зауважила І. Климпуш-Цинцадзе.

Окрім того, Німеччина спрямує гроші у фонд реабілітації військовослужбовців. Це доведе його наповнення до понад 100 відсотків. «Ми зможемо додатково лікувати наших військових, які потребують допомоги, у країнах-членах Альянсу», — цитує І. Климпуш-Цинцадзе DW. Також буде розбудовуватися система лікування та реабілітації усередині країни. Чехія спрямує понад 200 тисяч євро у трастовий фонд з логістики. А додатковий внесок Словаччини доведе наповнення фонду з розмінування до 113 відсотків. Як пояснила віце-прем’єр-міністр, наповнення понад 100 відсотків означає, що після реалізації першої фази проектів Україна зможе говорити про наступні фази. Вона запевнила, що Київ ефективно використовує трастові фонди.
Посли НАТО також похвалили Україну за прогрес у реформах і підбадьорили продовжувати йти цим шляхом. Вони дали зрозуміти, що допоки наша держава продовжує реформи для боротьби з корупцією та посилення демократії, країна може розраховувати на продовження сильної політичної та практичної підтримки Альянсу. 
У свою чергу, Климпуш-Цинцадзе зауважила, що перше очікування від Києва — створення антикорупційного суду. За її словами, результати щодо складу суду варто очікувати в лютому, а запуску —навесні. 
Окрім того, посли Альянсу запевнили в підтримці нашого суверенітету та територіальної цілісності. Серед іншого, згадали і про інцидент у Керченській протоці та закликали Росію звільнити українських моряків і «утриматися від будь-якої подальшої ескалації», інформує DW.