Ранкове засідання 
19 грудня

Зранку в сесійній залі зареєструвалися 328 народних депутатів. Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що напередодні відбулась його зустріч зі Спеціальним представником Державного департаменту США з питань України Куртом Волкером.
У Верховній Раді відбулася церемонія передачі Національною скаутською організацією «Пласт» Вифлеємського вогню миру.

Михайло Папієв, Андрій Тетерук, Павло Пинзеник.

«З 1986 року у всьому вільному християнському світі існує прекрасна передріздвяна молодіжна акція — скаути з різних країн запалюють вогонь від лампадки у Вифлеємі, на місці народження Ісуса Христа, і роздають його, аби до Різдва він потрапив у кожну родину. Цей вогник передають до храмів, державних установ, лікарень, дитячих будинків. Українські пластуни розповсюджують цей вогонь в Україні. Знаково, що вони повезуть цей вогонь на передову, для наших українських захисників, щоб воїни, які перебувають далеко від своїх родин, змогли відчути дух Різдва», — наголосив Голова Верховної Ради, запрошуючи до сесійної зали пластунів (на знімку).

Ті, у свою чергу, зауважили, що для пластунів стало гарною традицією передавати Вифлеємський вогонь до Верховної Ради. Пластуни вже 20 років поширюють цей різдвяний символ у школи, церкви, державні установи, громадські організації, а нині й на Донбас, на передову, щоб він символічно зігрівав наших воїнів. «Дуже важливо, щоб цей вогник, як символ Різдва, потрапив до кожного, хто у ці різдвяні дні не може бути вдома у колі родини. Поширюючи цей вогонь, скаути всього світу прагнуть нагадати про важливість добра, любові, єдності та миру», — зауважила одна з пластунок.
Вона нагадала, що 30 років тому, у 1988 році, у підпільній молодіжній газеті «Спадщина», яку видавали у Львові, Андрій Парубій написав статтю про необхідність відродження молодіжної скаутської організації «Пласт». Тож від імені національної скаутської організації висловила подяку Голові Верховної Ради Андрію Парубію, почесному пластуну та людині, яка стояла біля витоків відродження організації, за підтримку українського скаутського молодіжного руху. Пластуни подякували також усім народним депутатам, які усвідомлюють важливість підтримки молодіжного скаутського руху, і всім, хто допомагає «Пласту» у вихованні майбутніх лідерів в Україні.
Символ любові, добра та єдності — Вифлеємський вогонь — пластуни вручили Голові Верховної Ради Андрію Парубію.
Глава парламенту від імені законодавчого органу вручив найдавнішій молодіжній організації України Національній скаутській організації «Пласт» (організація існує вже понад 100 років) Почесну Грамоту Верховної Ради України. Водночас він нагадав, що у лавах пластунів свого часу перебували, зокрема, Роман Шухевич, Степан Бандера, Богдан Гаврилишин, кардинал Любомир Гузар.
У сесійній залі пролунала також пісня Вифлеємського вогню миру: «Сила твого серця хай в ділах озветься».
Першим питанням народні депутати розглянули проект постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 06.12.2018 про прийняття в цілому як закону законопроекту «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування)». Утім, підтримало її лише 49 народних депутатів. Так було розблоковано шлях до підписання закону. Тож Голова Верховної Ради пообіцяв, що зробить це одразу по завершенні пленарного засідання.
Потому народні депутати у другому читанні розглянули проект закону про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству (реєстр. № 8121). Законопроект об’ємний, містить багато правок, тож на погоджувальній раді було домовлено, що документ розглянуть у середу, а голосування відбудеться у четвер, під час розгляду аграрного блоку питань.
Представник Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч, доповідаючи законопроект, зауважив, що рейдерство є величезною проблемою в аграрній галузі.
«Маємо численні випадки, коли без відома учасників сільськогосподарських підприємств змінюється склад їх учасників. Поширеною схемою, на жаль, є реєстрація поверх старих договорів оренди нових договорів з іншими орендарями. Законопроект є комплексним та містить низку заходів, спрямованих на боротьбу з цим ганебним явищем», — наголосив він.
Зокрема, власникам земельних ділянок та учасникам господарських товариств надається можливість встановлення за власною ініціативою обов’язковості нотаріальної форми всіх документів щодо транзакції із цими об’єктами. Вказані обтяження будуть внесені до державних реєстрів. «Усе це буде відбуватися добровільно через підписання власниками відповідної вимоги у нотаріуса і дозволить їм застрахувати себе від підроблення підписів на договорах оренди землі та зміни учасників господарських товариств», — розповів О. Кулініч.
Законопроект зобов’язує уряд за кошти Державного бюджету провести інвентаризацію всіх земельних ділянок, інформація про які відсутня у Державному земельному кадастрі. Йдеться про майже 8 млн (20% від загальної кількості) сформованих земельних ділянок.
Суттєві зміни передбачені законопроектом щодо реєстрації оренди землі. «Нині реєстр речових прав на нерухоме майно побудований на заявницькому принципі. Це означає, якщо термін договору оренди давно сплив, в реєстрі він буде вічно вважатися як чинний, до моменту, поки одна зі сторін не подасть заяву про припинення договору. Законопроект змінює це явище. Реєстрація відбуватиметься чітко з прив’язкою до договору оренди. Всі відомості про оренду будуть у реєстрі до дати, зазначеної у договорі», — наголосив депутат і додав, що це далеко не повний перелік новацій, спрямованих на боротьбу з рейдерством.
Загалом до законопроекту надійшло 188 поправок та пропозицій. З них пропонується врахувати повністю, частково або редакційно 113. Водночас О. Кулініч зауважив, що комітет погоджується з пропозицією фракції «Батьківщина» стосовно перенесення строку набрання чинності змін до Земельного кодексу щодо порядку введення електронних земельних торгів до першого січня 2020 року.
Із днем народження цього дня вітали Миколу Кадикала (НФ) та Марію Матіос (БПП).

Олена ГОРБУНОВА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут