Вечірнє засідання 
18 грудня

Парламент розглянув декілька законопроектів на освітянську тему. Схвалено постанову про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів (№ 9319) — 233 «за». Постановою за особливі успіхи у здійсненні навчання і виховання учнів, вихованців, слухачів присуджено Премію Верховної Ради України 28 педагогам. Премія становить 20 тисяч гривень.
Як зауважив перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, це питання — фактично про інвестиції. «Бо коли ми вкладаємо у вчителів і викладачів, ми розуміємо, вони формуватимуть майбутнє України», — наголосив промовець.
Під час обговорення народні обранці наголошували на потребі змінити державний підхід до освітянської сфери загалом. Зокрема, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко вимагав від уряду скасувати рішення, яким фінансування профтехосвіти перевели на місцеві бюджети, внаслідок чого закрилось по всій країні багато професійно-технічних закладів. «Пріоритетом державної політики в фокусі уваги уряду повинна бути освітня політика», — зазначив парламентарій.
Володимир Литвин стверджував: закінчується рік, а в багатьох районах і школах не вистачає фонду заробітної плати, а це — питання державного бюджету.
Депутат-мажоритарник із Вінниччини Олександр Домбровський (фракція Блоку Петра Порошенка) привернув увагу до того, що в багатьох школах катастрофічна ситуація з кадрами — особливо бракує викладачів математики, фізики, хімії.
У цілому ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу» (№ 8584). Законодавчим актом, зокрема, внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими встановлено відповідальність за булінг (цькування) дітей у школах, а також приховування випадків булінгу педагогічними працівниками чи керівниками навчального закладу — штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.
Як зазначив доповідач Олександр Співаковський, булінг і хуліганство — це різні речі. За даними ЮНІСЕФ, булінгу зазнають у школах 67 відсотків українських дітей. Тобто фактично кожні дві дитини з трьох так чи інакше стикаються з цією проблемою. При доопрацюванні законопроекту до другого читання до нього було подано 88 поправок, з яких 80 відсотків враховано. Водночас під час дискусії у сесійній залі депутати пропонували зробити покарання за булінг жорсткішим. «Якщо будемо встановлювати межу не більше ніж 1 тисяча 700 гривень, то взагалі сумніваюся, що така сума може когось налякати, і все це явище, як цькування, триватиме. Треба збільшувати ці санкції», — висловив думку депутат Андрій Помазанов («Народний фронт»).
Законом також передбачено, що заклади освіти мають забезпечити можливість подання та розгляду заяв про випадки булінгу через веб-сайти навчальних закладів, а освітньому омбудсмену надається право здійснювати перевірку заяв про випадки булінгу та своєчасність реагування на такі випадки.
У цілому також прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення умов для забезпечення державної підтримки у вугільній галузі» (№ 9049) — 230 «да», внесений групою народних депутатів. Законом подовжено перехідний період — до 01 січня 2022 року — упродовж якого діятиме заборона на здійснення виконавчого провадження та арешту рахунків державних вугледобувних підприємств. На думку авторів законопроекту, це надасть можливість виходу державних вуглевидобувних підприємств на самоокупність.
Законопроект про внесення змін до статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо зниження смертності та травматизму на дорогах України шляхом збільшення рівня користування ременями безпеки та мотошоломами) № 8492 відхилено.