Сьогодні у парламенті відбудеться демонстрація
вітчизняної художньої стрічки «Позивний «Бандерас»

Минула осінь українського кінематографа була багата на прем’єри. Серед них повнометражна стрічка режисера Зази Буадзе «Позивний «Бандерас». В основі її сценарію — щоденники бійця Національної гвардії України Сергія Башкова з позивним «Індіанець» та розповіді воїнів АТО. В епізодичних ролях знялися справжні військовослужбовці, які воювали на Донбасі.

Головного героя Антона Саєнка зіграв актор Олег Шульга, який теж рік свого життя відслужив у складі мотопіхотного підрозділу на сході України. Творці вітчизняного фільму про російсько-українську війну намагались максимально наблизити його до реальних подій: на екрані багато піротехнічних спецефектів, справжньої військової техніки тощо. «Бандерас» — це зразок національного патріотичного кіно, якій увібрав сучасні елементи екшену, бойовика, детективу, драми.
Коли картина з’явилася у прокаті, то зібрала чимало різних відгуків — і схвальних, і критичних. Так, у день прем’єри стрічки «Позивний «Бандерас» Президент України Петро Порошенко зазначив у Фейсбуці: пишається, що за підтримки держави створюється патріотичне, якісне кіно, на яке глядач іде із задоволенням. А міністр культури Євген Нищук назвав картину «якісним правдивим кіно з реальними історіями реальних людей на реальній війні» та зазначив, що водночас це ще й цікавий та захоплюючий бойовик, створений за всіма законами жанру.
Під враженням від перегляду цієї картини народний депутат України Ірина Подоляк у соцмережі написала, що на «Позивний «Бандерас» треба йти, і дивитися його потрібно усім. Вона наголосила: «Після такого фільму хочеться молитись»...
Порекомендувала підтримати українську стрічку переглядом і народний депутат України Ганна Гопко. На її переконання, особливо важливо побачити цей фільм тим, хто ніколи не був на сході країни. Мовляв, війна триває, і це наш спільний обов’язок — вибороти перемогу.
А у міні-рецензії на «Бандераса» історик та журналіст Вахтанг Кіпіані назвав його цікавою та потрібною стрічкою з чітко розставленими акцентами, де показується війна на Донеччині з російським ворогом, який зміг узяти у полон мізки частини населення. При цьому свій персональний «гран-прі» автор відгуку віддав кадру, де російський снаряд потрапляє в телевізор, звідки в ту мить розповідав про «укрАінскіх фашистов» пропагандист Кисельов. «Хіба лише заради такого не варто піти до кінотеатру?» — інтригує журналіст.
Коли відбувалися прем’єрні покази фільму, наші спеціальні кореспонденти з регіонів повідомляли про їх зриви у деяких містах через незручні сеанси чи взагалі відсутність повідомлень про демонстрацію картини.
Продюсер фільму «Позивний «Бандерес» Сергій Баранов у коментарі «Голосу України» визнав, що справді, на жаль, не змогли донести в повному об’ємі до глядача інформацію про картину і заохотити людей до перегляду у кінозалах. Він зауважив, що нині стрімко розвивається маркетинг, і дистриб’ютори не завжди встигають за цими змінами. Мовляв, кінотеатри — комерційні підприємства, які самі визначають репертуарну політику...
— Обсяг вітчизняного кіноринку не дає змоги окупати такі фільми, як «Позивний «Бандерас», у прокаті. Для того існує державна підтримка патріотичного кіно, адже його головне завдання — не заробляння грошей, а інформування населення, патріотичне виховання, об’єднання навколо національних інтересів тощо, — пояснює продюсер. — Враховуючи таку ситуацію, ми провели кілька десятків некомерційних показів стрічки. До того ж, за підтримки Генштабу ЗСУ розтиражували копії картини і відправили їх майже у кожну бригаду та військову частину української армії.
І ось сьогодні, за ініціативи секретаріату апарату Верховної Ради України, і парламентарії матимуть нагоду подивитися повнометражний художній фільм «Позивний «Бандерес».