Минулої п’ятниці в Київському університеті імені Бориса Грінченка вже вдруге відбувся Всеукраїнський фотоконкурс для творчої молоді «Країна змін». Газета «Голос України» знову стала інформаційним партнером цього заходу.

Особливість конкурсу — підтримка юних талантів віком до 25 років. А головна тема — висвітлення через фото позитивних змін в Україні. 

Учасниками стали молоді фотографи з 10 регіонів країни. Найбільше конкурсантів — із Києва та області. Чимало — з великих міст (Донецьк, Дніпро, Чернівці, Львів), а також маленьких містечок і навіть сіл.
На фотоконкурс подано майже 2000 робіт від двохсот учасників. А це вчетверо більше, ніж торік. Найпопулярніший цей проект серед студентства, та було чимало школярів і фотографів, які вже мають освіту і перший професійний досвід.

Один з них — фотограф «Незалежного медійного центру», оператор телеканала «UA: Суспільне» з Дніпра Богдан Антоненко — здобув першу відзнаку та головну премію конкурсу за роботу «Цілі в зеніті» (на знімку). У 2015 році хлопець пішов добровольцем у підрозділи ДУК та УДА і до весни 2018-го воював на Донбасі. Центральні теми його робіт — сюжети реального бою, щирі портрети українських воїнів.
Другу премію взяла Ангеліна Юрків із села Олексичі на Стрийщині Львівської області. Вона — першокурсниця Національного педуніверситету імені Михайла Драгоманова. Вже не вперше подає роботи на фотоконкурси, а тут перемогла з портретами дітей, які мріють, діють і змінюють світ на краще.
Третє місце посіла студентка Університету Грінченка Олена Грицак із селища Макарова на Київщині з добіркою фото, присвячених непростій темі інтернет-залежності сучасного суспільства.
Окрім трійки лідерів, професійне журі фотоконкурсу «Країна змін» відзначило ще шістьох учасників спеціальними преміями: «Глядацьких симпатій», «Сила і дух — здорова нація», «Урбаністика», «Інноваційність у фотографії», «Соціальний репортаж». У цих номінаціях молоді митці торкнулися тем людей з обмеженими фізичними можливостями, знищення історичного обличчя Києва, а також козацьких традицій, Майдану, безхатченків тощо.
Організатори відзначили зростання загальної якості конкурсних робіт, неабияку конкуренцію ідей, що вилилося у неочікувані творчі презентації. Понад 30 найкращих фотографій було відібрано для національної виставки, що триватиме протягом наступного року в Інституті журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка.

Андрій СНІЖКО.