«Нині в суспільстві, між владою та опозицією триває діалог і пошук рішень у непростій ситуації. Тому ми повинні сконцентруватися і зробити все можливе для стабільного функціонування держави. Тим паче що Президент та народні депутати зробили вагомі кроки для пошуку компромісу», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів в. о. Прем’єр-міністра, перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. 

А наголосивши, що повноцінний компроміс можливий лише за умови взаємної поваги до позицій всіх учасників переговорів, він закликав відмовитися від агресії та ультиматумів.

«Єдиний шлях зняття кризи та віднайдення порозуміння — це діалог. Уряд зі свого боку готовий забезпечити належні умови для досягнення національної стабільності», — запевнив в. о. прем’єра та висловив співчуття сім’ям загиблих. «Хотів би від імені уряду висловити співчуття сім’ям загиблих у цих протистояннях. Мені прикро, що постраждали багато людей, у тому числі журналістів», — сказав С. Арбузов та висловив сподівання, що розслідування всіх справ буде швидко завершено і що нових жертв і постраждалих більше не буде. Крім того, в. о. прем’єра закликав гарантувати надання медичної допомоги постраждалим з обох сторін політичного протистояння.

Перейшовши до аналізу поточної ситуації, 

в. о. прем’єра зазначив, що на час пошуку компромісного рішення в суспільстві для уряду найважливіше нівелювати негативний вплив ситуації на економічні процеси і вчасно робити соціальні виплати та виконувати інші зобов’язання держави. До того ж С. Арбузов запевнив, що уряду вдалося зберегти керованість українською економікою та бюджетною системою.

«Громадяни вчасно отримують виплати із бюджету. Платежі проходять за розкладом, як того й вимагає поденний графік. Станом на 27 січня Пенсійний фонд виплатив пенсії майже 14 мільйонам громадян. На ці потреби протягом місяця було спрямовано понад 21 мільярд гривень, що повністю задовольнило січневу потребу в коштах», — сказав в. о. прем’єра.

За його словами, Держказначейство також повністю профінансувало видатки на виплату державних соціальних допомог за січень — на це виділено понад 3,4 мільярда гривень.

Водночас, повідомив С. Арбузов, у деяких областях зросла заборгованість у зарплаті. Хоча загалом по країні за 20 днів січня вона зменшилась на 23 мільйони гривень, або майже на 

3 відсотки.

«Місцеві органи виконавчої влади повинні проаналізувати причини зростання заборгованості та, забезпечивши її кардинальне зменшення, прозвітувати перед Кабінетом Міністрів», — сказав С. Арбузов.

У цьому разі йдеться про Київ, де заборгованість у зарплаті зросла на 13,5 мільйона гривень, Волинську область (на 1,1 мільйона гривень) та Івано-Франківську і Вінницьку області, де заборгованість зросла відповідно на 0,3 та 0,5 мільйона гривень.

Також в. о прем’єра висловив переконання, що Національний банк контролює фінансову ситуацію в державі. «Національний банк надійно контролює ситуацію на грошово-кредитному ринку. Банки забезпечені ліквідністю, а фінансово-банківська система продемонструвала достатній запас міцності», — сказав він і додав, що НБУ вже розширив свою присутність на валютному ринку та забезпечуватиме її надалі.

Ще одним напрямом, за яким урядовці повинні подвоїти свої зусилля, має стати відновлення довіри інвесторів. Саме таке доручення під час засідання уряду від в. о. Прем’єр-міністра отримали очільники міністерств економічного розвитку та торгівлі, фінансів, а також доходів і зборів.

«За політичної нестабільності інвестори зазвичай ставлять свої гроші у «лист очікування», — сказав С. Арбузов та додав, що не можна допустити, щоб наша країна перебувала в цій категорії, бо коштів для інвестицій у нас і так обмаль.

У цьому контексті 

в. о. прем’єра згадав про домовленості з Російською Федерацією, за якими Україна вже отримали перший транш кредиту в розмірі 

3 мільярди доларів, та зазначив, що іще 2 мільярди очікується найближчим часом.

«Незважаючи на напруження в суспільстві, уряд має дбати і про добробут громадян, і про збереження іміджу України як надійного партнера. Нині, поки тривають переговори між владою та опози-

цією, ми будемо фокусуватися саме на цьому», — сказав в. о. глави уряду.

Перед початком засідання Кабінету Міністрів Сергія Арбузова як виконуючого обов’язки Прем’єр-міністра представив екс-глава уряду Микола Азаров (на знімку). «Я твердо переконаний, що під його керівництвом Кабінет Міністрів впорається з покладеними на нього Президентом обов’язками», — сказав М. Азаров і покинув залу засідань.

ДОСЛІВНО

Сергій АРБУЗОВ:

 

«Сьогодні всі міністри працюють у режимі виконуючих обов’язки. Але той факт, що склад уряду тимчасовий, свідчить про те, що ми повинні працювати ще наполегливіше».

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.