На Полтавщині відзначили 160-ліття з дня народження видатної землячки — художниці та письменниці Марії Башкирцевої. Більшу частину свого короткого життя (доля відміряла їй неповних 26 років) уродженка Гавронців, що поблизу Диканьки, провела у Франції. Зуміла підкорити мистецьку столицю світу — Париж, стала першою жінкою, картини якої виставлялися в Луврі. Далеко від рідної землі створила й унікальний за щирістю та глибиною аналізу психології людських взаємин «Щоденник». Однак аристократка за походженням і по духу завжди пам’ятала, звідки вона родом...

Копія бюста Марії Башкирцевої французького скульптора Шарля-Рене де Сен-Марсо, виготовлена на замовлення подружжя Тетяни та Миколи Швеців.

Фото автора.

На цьому наголошували представники влади та громадськості, краєзнавці, дослідники творчості Марії Башкирцевої під час заходів на її честь. Найпомітніші серед них відбулися на малій батьківщині «парижанки з Гавронців» й у Полтаві. Зокрема в обласній бібліотеці імені Івана Котляревського її вшанували арт-лекцією та презентацією книги знаного дослідника історії рідного краю, наукового співробітника Чутівського районного краєзнавчого музею Андрія Шутя «Маріїна долина».
Це вже не перша його книга з присвятою землячці. Адже своєю вважають Марію не лише на Диканщині, де вона народилась, а й на Чутівщині, де у маєтку діда по материній лінії минали її дитячі літа. Тут, у мальовничій місцині біля села Чернянківка, віднедавна щоліта влаштовують обласне свято «Маріїна долина».
Водночас у райцентрі Диканька провели наукову конференцію з нагоди ювілею. Та спершу її учасники — представники місцевої влади, дослідники та шанувальники творчості художниці — врочисто відкрили погруддя Марії Башкирцевої біля картинної галереї, названої на її честь. Поки що це тільки базова модель, виготовлена столичним художником Михайлом Іщенком із гіпсу. Після весняного благоустрою території там встановлять мармурову скульптуру.
Усі присутні оглянули також кращі роботи юних послідовників знаменитої землячки, що брали участь у районному конкурсі дитячих малюнків. Цьогоріч у районі започаткували ще й літературний конкурс «Що в імені твоїм, Маріє?». Напередодні визначили переможців обох творчих змагань, їм вручили нагороди.
Під час наукової конференції краєзнавці та мистецтвознавці з Полтавщини, Харківщини, Сумщини аналізували творчу спадщину Марії Башкирцевої, доповнювали її біографію новими штрихами. Цього разу не змогла прибути з Москви ще одна уродженка Диканьки, фундаторка фонду «Відродження пам’яті Марії Башкирцевої» Тетяна Швець, яка останніми роками для наукового осягнення особистості видатної землячки, популяризації та збереження її спадку зробила чи не найбільше. Саме пані Тетяна нещодавно встановила точну дату народження Марії, довела, що близькі родичі Башкирцевої через сімейні обставини «омолоджували» її на два роки...
На завершення згаданого заходу його учасники відвідали село Гавронці, де поклали квіти до пам’ятного знаку. Він встановлений на тому місці, де у родовому маєтку Башкирцевих стояв їхній просторий будинок — саме з цього дворянського гнізда біля пагорбів Диканщини випурхнула «парижанка з Гавронців».

Полтавська область.