США почали виводити свої війська із Сирії. Про це повідомила речниця Білого дому Сара Сандерс, пише Reuters. Вона назвала цей крок «переходом на нову фазу кампанії» США в Сирії, однак не уточнила, про яку частину військ іде мова.
«Ми довго воювали в Сирії. Я є президентом майже два роки, і ми по-справжньому вдосконалили рівень бойових дій, ми перемогли ІД. Ми їх розгромили, розгромили вщент, повернули назад територію, тож настав час нашим військам повернутися додому», — заявив президент США Дональд Трамп у відеозверненні, розміщеному на сторінці Білого дому у Ютюб.
За даними ЗМІ, Вашингтону потрібно 60—100 днів для виведення своїх військових — наразі в Сирії їх майже дві тисячі.
Водночас група сенаторів США звернулася до Д. Трампа з проханням відмовитися від такого кроку, повідомляє The Hill. «Якщо ви вирішите довести до кінця своє рішення про виведення наших військ із Сирії, то будь-які залишки ІД в Сирії, безумовно, відновлять і посилять свої дії у регіоні», — написали законодавці. Сенатори також висловили стурбованість, що виведення американських військ із Сирії активізує діяльність двох інших «супротивників»: Росії та Ірану. «Як ви знаєте, і Іран, і Росія використовували сирійський конфлікт як етап для посилення свого впливу 
в регіоні», — наголосили 
законодавці.
Через добу після заяви Трампа глава Пентагону Джеймс Меттіс оголосив про свою відставку через розбіжність поглядів із очільником Білого дому стосовно цієї ситуації. «Ви маєте право працювати з таким міністром оборони, погляди якого більше збігатимуться з вашими», — йдеться у листі Меттіса до Трампа. «Я вірю, що ми повинні бути рішучими й чіткими у відносинах з тими країнами, чиї стратегічні інтереси дедалі більше суперечать нашим», — зазначає Меттіс. Він додав, що Китай та Росія хочуть поширювати свою «авторитарну модель» і просувати власні інтереси коштом США та їхніх союзників. 
Того самого дня Д. Трамп написав у Твіттері, що Меттіс залишить посаду у кінці лютого, а його наступник буде скоро названий.
Тим часом у Франції заявили, що вони збережуть присутність своїх військ у північній частині Сирії, бо вважають, що бойовиків ІД не було знищено. Про це пише Reuters з посиланням на французьких дипломатів. Франція є провідним членом міжнародної коаліції під проводом США, яка бореться з ісламістами у Сирії та Іраку. 
У міністерстві закордонних справ Франції заявили, що Париж та союзники, які борються з ІД, обговорюють із США терміни та умови для виведення американських військ із Сирії, але Вашингтон повинен сприяти стабільності цього регіону, щоб уникнути нової гуманітарної трагедії.
У четвер телеканал CNN з посиланням на чиновника в Міноборони США повідомив, що американським військовим також було наказано почати планувати виведення приблизно половини військ з Афганістану. За його словами, планування триває повним ходом, і можуть знадобитися місяці, щоб вивести майже сім тисяч військовослужбовців.