Скріншот з фільму «Міф».

 

Він був два метри на зріст, пряма спина і правда з вуст. Таким запам’ятали його колеги з Паризької опери, солістом якої він був, а згодом і бойові побратими, до яких він долучився, коли російський окупант ступив на нашу землю. 20 грудня йому мало виповнитися лише 44 роки, та його життя обірвала війна. Тож у день народження Василя Сліпака на сцену вийшли зірки французької, польської та української опери, лауреати Всеукраїнського конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака у супроводі Президентського оркестру. Музичне дійство із назвою «Міф» — а саме таким був позивний Василя Сліпака — відбулося у Великій залі Національної музичної академії України імені Петра Чайковського. Ця зала, до речі, віднедавна носить ім’я героя.

Одного разу, приїхавши на фестиваль до французької столиці, Василь Сліпак залишився там на 19 років, але серцем і душею він завжди був з Україною, з Україною в серці і пішов воювати.

 

Фото автора.

Товариш по цеху і друг Василя оперний співак Гійом Дюссо, який приїхав до Києва, аби вшанувати Василя, згадував: «Коли Василь сказав, що їде на війну, я не здивувався, бо дуже добре знав його — Василь ніколи не робив чогось наполовину. Тому я навіть не намагався його відмовити, просто запитав, чи немає у нього чогось надважливого у Франції, хоча відповідь знав наперед. Просто дуже хотілося його захистити».

Серед учасників концерту була польська оперна співачка Гоша Ковалінська (на знімку). Вони досить тісно товаришували з Василем і, коли почалася війна, разом з ним організовували волонтерські проекти у Франції, спочатку для підтримки Євромайдану, а потім — аби допомогти нашим воякам і мешканцям Донбасу. Публіка обдаровувала Гошу бурхливими оваціями після кожного її виступу.

Так само тепло зустрічали лауреата Шевченківської премії кобзаря Василя Нечепу та виконавицю народних пісень Руслану Лоцман. Та найщемливішим було «Аве Марія» у виконанні тріо юних талантів зі Славутича — Давида Баратова, Михайла Гонтаря і Ростислава Максименка. Були серед виконавців і переможці Всеукраїнського конкурсу молодих вокалістів імені Василя Сліпака — Анна Твердова та Віктор Янковський.

Варто зазначити, що ідея проведення вечора «#МІФ» належить волонтерам ГС «Музичний батальйон» і благодійному фонду The Wassyl Slipak Foundation, а всі виконавці брали участь у концерті на волонтерських засадах.
Окрім насиченої музичної програми, на гостей вечора «#МІФ» чекала також презентація проектів майбутнього арт-скверу імені В. Сліпака та ескізів його пам’ятника, які хочуть розмістити на Андріївському узвозі.

Василь Сліпак уперше поїхав на війну, яку веде Росія на сході України, у травні 2014 року. Вирушив туди, де брали добровольців, і пробув там понад місяць. Позивний «Міф» на честь оперного Мефістофеля з’явився одразу. Воював у Пісках, у районі донецького аеропорту. Брав участь у боях за Авдіївку. Удруге поїхав на фронт у вересні 2015-го, в село Водяне під Маріуполем, у жовтні повернувся до Парижа. 18 червня 2016 року була третя його поїздка на Донбас. Він планував залишитися там на півроку, та 29 червня кулеметник Василь загинув від ворожої кулі.

«Як чоловік — можу бути на війні, а як артист — можу робити максимальну промоцію України у Франції», — казав Герой України Василь Сліпак.