Парламентська хроніка
Ранкове засідання 21 грудня

На початку ранкового засідання із заявами виступили народні депутати Максим Бурбак («Народний фронт») та Володимир Литвин (позафракційний). М. Бурбак нагадав, що «Народний фронт» ініціював створення ТСК щодо розслідування діяльності путінського агента Медведчука.
За словами політика, вже сьогодні експерти говорять про плани Медведчука посісти посаду Голови Верховної Ради України після наступних виборів. «За могутньої підтримки пропагандистських рупорів та інформаційної агресії російських грошей, цей сценарій має шанс бути реалізований. Тоді ми отримаємо ворога України у самому серці української влади.

Ложа уряду.

 

Олег Купрієнко, Денис Силантьєв.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

З огляду на все сказане, ми звертаємось до народних депутатів, лідерів фракцій, Президента, СБУ: чому єдина політична сила, яка свідомо і чітко бореться із загрозою російського реваншу — це наша фракція», — наголосив депутат і закликав колег долучатися до «Народного фронту» у боротьбі з другом Путіна.
Володимир Литвин у своєму виступі закликав допомогти з лікуванням юній спортсменці Софії Хоменко, 2005 року народження, яка під час спортивних змагань отримала серйозну травму і нині її готують до складної операції в «Охматдиті». Він попросив прем’єра та очільницю МОЗ дати доручення, щоб було зроблено все необхідне для врятування життя цієї дитини. Оскільки батьки не мають коштів, аби оплатити дороге лікування та післяопераційну реабілітацію.
З інформацією перед народними депутатами виступив міністр культури Євген Нищук. У своєму виступі він акцентував увагу на подіях, які сталися у культурі останнім часом. «Революція Гідності та безневинні жертви героїв, настанови, які дав нашому уряду народ, вимагають від нас особливої відповідальності. Саме цього року почали здійснюватися наші мрії. Були прийняті рішення, відбувались події, які дали крутий розворот системі управління галуззю. А якщо говорити простою мовою, — ми здобуваємо перемогу над залишками совка. Ми ніколи вже не повернемося до ментальних колгоспів. Створено умови для мистецького самовираження. Держава, вибачте за каламбур, повернулась обличчям до культури, широкого мистецького середовища. Ми долаємо хворобу залишкового принципу, і це відбувається завдяки вам, шановні народні депутати. Саме гармонізація наших взаємин за формулою: культурні ініціативи, вироблення та прийняття законів, створення механізмів фінансування, здійснення мистецьких проектів, дає сьогодні грандіозний ефект. Отже, у кожній мистецькій події, про яку сьогодні говоримо, є часточка вашої душі», — зауважив Є. Нищук. Він розповів про головні українські культурні події, які відбулися у нашій країні та за її межами протягом року.
Водночас він подякував народним депутатам за ухвалення законопроектів: «Про внесення змін до закону про охорону культурної спадщини» та «Про внесення змін до закону про культуру (щодо визначення поняття креативна індустрія)».
Насамкінець Є. Нищук зауважив, що ми закінчуємо цей рік воістину історичною подією, — створенням Української Помісної Церкви. «Це справді, знакова історична подія», — сказав він.
У рамках години запитань до уряду народні депутати також зверталися до урядовців. Так, Андрій Шинькович (БПП) наголосив на необхідності удосконалення системи надання субсидій. За словами депутата, до нього із відповідним проханням звертаються виборці. У відповідь Прем’єр-міністр зауважив, що система субсидій покликана захистити кожну українську родину, яка має невеликі доходи. «Я розумію, що на місцях можуть бути різні випадки, які не врегульовані законодавством, або рішеннями уряду. Для цього на місцевому рівні діють спеціальні комісії, які можуть входити в обставини тієї чи іншої родини і надати їм підтримку», — сказав він.
У свою чергу міністр соцполітики Андрій Рева зауважив: «Якщо людина отримує половину ставки, вона має право отримувати субсидію. Але тоді її доходи дотягують до рівня мінімальної зарплати. Бо дуже часто офіційну зарплату спеціально занижують, щоб отримувати субсидію. Щоб таких моментів було менше, така норма у положенні нарахування субсидій є. Щодо безробітних, то у положенні чітко зафіксовано різницю між міськими та сільськими мешканцями. Враховуючи, що в селі є велика проблема із безробіттям, навіть якщо людина не працює, їй може бути призначена субсидія через рішення комісії. Проте у місті, — наголосив міністр, — безробіття немає». Він зголосився допомогти з працевлаштуванням кожному, хто має таке бажання.
Насамкінець Прем’єр-міністр Володимир Гройсман подякував народним депутатам та особисто Голові Верховної Ради за підтримку уряду та його законодавчих ініціатив. І додав, що лише спільні державницькі дії парламенту та уряду зроблять країну сильнішою.

Із днем народження цього дня вітали Євгена Рибчинського («Воля народу») та Олену Сотник («Самопоміч»).

Дослівно

Прем’єр-міністр Володимир ГРОЙСМАН: 

«Я розумію, що 2018 рік був достатньо складним із точки зору законотворчого процесу. Але те, що ми входимо у новий 2019 рік з прийнятим вчасно бюджетом, затвердженою програмою дій уряду на наступний рік, свідчить про те, що ми абсолютно упевнено можемо дивитись у наступний рік і продовжувати ті необхідні зміни, які ми заклали в основний документ. Наші пріоритети залишаються незмінними: ми робитимемо все, щоб розвивати національну економіку, забезпечувати економічне зростання і фінансову стабільність. Ми будемо все робити для того, щоб покращувати державне управління в країні. Для нас дуже важливо продовжити зміни, які зроблять якіснішими системи і медицини, і освіти. Ми й далі інвестуватимемо ресурси в інфраструктуру, зміцнюватимемо нашу безпеку і оборону, будемо займатися тими реальними справами, які зроблять країну сильнішою. Глибоко переконаний, що це ми можемо зробити лише разом».