У Верховній Раді під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника України в гуманітарій підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Ірини Геращенко (на знімку ліворуч) за участю представників всіх депутатських фракцій та груп відбулося засідання неформальної групи «Мінська платформа». У засіданні також узяв участь представник України в ТКГ Євген Марчук (на знімку праворуч). Головною темою обміну думками було звільнення українських заручників та військовополонених з кремлівського полону, ситуація в Азовському та Чорному морях.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua

Як зауважила Ірина Геращенко на брифінгу після засідання парламентської «Мінської платформи», учасники ТКГ поінформували депутатів про перемовини в мінському форматі та останній у 2018 році 101-й раунд перемовин. Наразі питання щодо звільнення заручників заблоковано російською стороною. Однак перемовини активно тривають.
За словами Євгена Марчука, на останньому засіданні ТКГ представники України вкотре наполягали на звільненні українських військових моряків, а також демілітаризації Азовського моря. Україна запропонувала, щоб СММ ОБСЄ встановила свій спостережний пункт в Керчі для контролю за ситуацією у Керченській протоці. «Окрім того, ми запропонували також встановити режим тиші, зробити це за вже апробованою процедурою, яка може розпочатися 27 грудня, — сказав Є. Марчук. — І сподіваємося, що 27 грудня відбудеться в режимі відеоконференції засідання робочої групи з питань безпеки, на якому буде прийнято остаточне рішення про оголошення режиму тиші на Різдвяно-новорічний період без визначення його завершення».
Водночас, як зауважив Є. Марчук, Україна внесла документально обґрунтовану пропозицію: Україна готова обміняти 23 російських громадян, які відбувають покарання за тяжкі злочини у місцях позбавлення волі, на 23 українських політв’язнів, які перебувають у московських тюрмах. Однак Росія відмовилася.
Окрім того, Україна запропонувала свою готовність до обміну заручниками в форматі «66 на 19» — тобто Україна звільняє і передає 66 осіб, які відбувають покарання в Україні, на 19 українців, які знаходяться в підвалах ОРДО і ОРЛО. Однак Росія також відмовилася, пояснюючи це тим, нібито ми маємо домовлятися з ОРДО і ОРЛО. За словами Є. Марчука, з боку Росії лунали пропозиції обміну до кінця року в форматі «8 на 33», однак російська сторона теж відмовилася від такої ініціативи. 
Є. Марчук також повідомив, що Україна запропонувала обговорити на наступному засіданні ТКГ 16 січня питання скасування фейкових виборів, які відбулися на Донбасі, розпуск сформованих на основі цих виборів структур і скасувати Указ Президента Росії В. Путіна про визнання документів ОРДО і ОРЛО, обговорити проведення виборів  відповідно до українського законодавства і стандартів ОБСЄ.
«Тема Керченської протоки, Азовського і Чорного морів, демілітаризації залишається в центрі уваги тристоронньої контактної групи, — наголосила на брифінгу Ірина Геращенко. — Росіяни реагують на це, як бик на червону ганчірку — минулого разу, тільки-но українська сторона порушила питання Азову, представник ТКГ Гризлов взагалі втік із засідання, а цього разу він просто не приїхав, залишивши переговорний процес на інших російських дипломатів. Водночас наша маленька група під керівництвом Євгена Марчука продовжує жорстко відстоювати національні інтереси України, позиція щодо військовополонених моряків незмінна — не може бути ніякого обміну, це військовополонені. Ми вимагаємо їх звільнення».
За словами І. Геращенко, багато запитань від колег-депутатів, зокрема, з Донбасу, стосувалися проблем водопостачання в Торецьку, заблокованого бойовиками відкриття КПВВ «Золоте», ставлення української делегації до далекої від нейтральності позиції Білорусі під час голосувань в ООН, де Мінськ підігрує Москві. Й чи не прийшов час змінити місце для мирних переговорів.
«РФ відмовилася від своїх живих, мертвих і зниклих, — резюмувала І. Геращенко. — Процес звільнення заручників і політв’язнів і пошуку зниклих заблоковано РФ і їх маріонетками. На останніх засіданнях гуманітарної групи і ТКГ всі українські ініціативи було відхилено. Але ми не збираємося опускати руки і напрацювали ще низку ідей, аби боротися за звільнення кожного українця. Також ми вимагаємо негайного звільнення моряків — це військовополонені. Й в цьому випадку ніяких обмінів, тільки звільнення. Ми не визнаємо ніяких судів над моряками».