У неділю, 23 грудня, у 78 об’єднаних територіальних громадах в 13 областях відбулися перші вибори міських, сільських, селищних голів та відповідних рад. Волевиявлення відбулось у 9 міських, 16 селищних, 53 сільських ОТГ Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької, Черкаської та Чернівецької областей. Відтак після виборів в Україні діятимуть 805 ОТГ, до складу яких увійшли понад 3700 сільських, селищних, міських рад.
На Черкащині, зокрема, відбулися вибори голів та депутатів у 27 об’єднаних територіальних громадах. За попередніми підрахунками, право очолити більшість ОТГ вибороли представники Блоку Петра Порошенка «Солідарність», друге місце посіли партійці «Батьківщини».
Депутатами сільських та селищних рад ОТГ стануть не лише члени «грандів» великої політики, а й невеликих партій. Зокрема, вже святкують перемогу своїх представників на виборах штаби «Нашого краю», Аграрної партії, «Самопомочі», Національного корпусу.
Комітет виборців України та спостерігачі від політичних партій зафіксували низку порушень на виборчих дільницях. Це підвезення організованих груп виборців на голосування, несвоєчасне відкриття дільниць, винесення за межі ДВК списків виборців, неправильно оформлені заяви на голосування вдома тощо. Однак, як заявили у ТВК, ці порушення суттєво не вплинули на загальні результати волевиявлення, повідомляє наш власкор Лідія ЛІСОВА.
На Волині вибори відбулися в дев’яти об’єднаних територіальних громадах. Попри критику опонентів, найбільший успіх отримали кандидати від БПП «Солідарність». Представники цієї політичної сили стали головами двох ОТГ, ще в шести громадах перемогли самовисуванці, яких підтримував БПП «Солідарність», в одній керівником став представник УКРОПу.
Серед 241 депутата громад 102 отримали кандидати від БПП «Солідарність», 45 — від УКРОПу, 43 — від БЮТ, 23 — самовисуванці. Вкрай мало прихильників виявилося у Радикальної партії Олега Ляшка — 5, «Громадянської позиції» — 3, ВО «Свобода» — 2.
Відтепер в області діє 50 ОТГ, наголошує наш власкор Максим СОЛОНЕНКО.
Результати перегонів уже прокоментували народні депутати. Так, голова фракції «Народний фронт» Максим Бурбак зауважив, що їх партія отримала 13% на виборах у раду Хотинської ОТГ Чернівецької області. «Це мій 204-й виборчий округ. Щиро дякую хотинчанам, які довіряли і довіряють «Народному фронту»! Не підведемо. За чотири роки ми довели: сказано — виконуємо», — наголосив він.
Загалом місцевими організаціями партії «Народний фронт» було висунуто 247 кандидатів до складу рад 34 ОТГ, а також кандидатів на посади селищних і міських голів. За попереднім підрахунком голосів, партія отримала представництво у Миронівській (Київська обл.), Чуднівській (Житомирська обл.), Монастириській (Тернопільська обл.), Хотинській (Чернівецька обл.) міських радах. Також представники партії були обрані до селищних рад в Івано-Франківській, Київській, Черкаській областях та сільських рад Рівненської, Черкаської та Чернівецької областей. Найкращий результат партія продемонструвала у Чернівецькій, Івано-Франківській та Рівненській областях.
Про високу явку та велику підтримку з боку виборців заявили й представники «БПП «Солідарність». Із 78 ОТГ, за попередніми підрахунками, у 52 ОТГ головами обрали кандидатів від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». «Ці цифри найкраще свідчать про те, кого підтримують люди. Наша партія має велику довіру виборців на реалізацію реформ. Наша команда зробить усе, щоб виправдати надії людей і збудувати успішну країну», — наголосив народний депутат, голова Тернопільської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Тарас Юрик.
Про своє лідерство під час перегонів заявила і «Батьківщина». За словами Олександри Кужель, їх партія посіла абсолютне перше місце з великим відривом — 35,7% голосів виборців. Ці результати, наголосила Олександра Кужель, базуються на обробці протоколів з мокрими печатками.