Згідно з Конституцією Республіки Македонія в наступному році — до 2 травня — у країні мають відбутися чергові вибори президента. Голова парламенту Македонії Талат Джафері вже поінформував громадськість, що має намір призначити дату всенародного голосування на 2 чи 3 лютого.
Через те, що чинний президент Георге Іванов не має право втретє претендувати на цю посаду, в журналістів одразу з’явилося питання до прем’єр-міністра й лідера правлячої партії Соціал-демократичний союз Македонії Зорана Заєва: «Чи висуватиме він свою кандидатуру на посаду президента»?
Як повідомив Заєв в ефірі македонського телеканалу «24 вести», він не планує стати одним із претендентів на президентське крісло й продовжуватиме роботу над вступом країни до НАТО і ЄС. Він оголосив, що, можливо, слід очікувати змін у складі й структурі уряду. Як інформують деякі журналістські джерела, в країні буде створено нове міністерство, котре відповідатиме за політичну систему й мультикультуралізм.
Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, прем’єр-міністр Зоран Заєв на президентських виборах міг би отримати понад 12 відсотків голосів виборців. За цим показником він значно випереджає основних претендентів на президентську посаду — лідера опозиційної партії ВМРО-ДПМНЄ Крістіана Міцкоскі та міністра закордонних справ Ніколу Димитрова, які можуть набрати близько восьми відсотків. Якщо на посаду президента висунуть свої кандидатури представники проалбанських партій Буджар Османі та Імер Селмані, то вони можуть розраховувати на 5—5,8 відсотка голосів.