Уперше протягом кількох місяців протистояння провладна політична еліта й опозиціонери на Херсонщині знайшли спільну мову. Солідарними вони виявились у ставленні до спільного рішення депутатів Верховної Ради України про скасування частини «законів 16 січня», що обмежували право на протест та посилювали напругу в суспільстві. Зокрема, координатори створеного у Херсоні штабу народного спротиву вважають це першим, але дуже обнадійливим кроком.

«...Хотілося б сподіватися, що наступним етапом буде створення коаліційного уряду, який з повним правом можна буде назвати урядом народної довіри», — зазначає один із керівників штабу, голова обласної організації ВО «Батьківщина», депутат Херсонської міської ради Володимир Миколаєнко.

— Як народний депутат України минулої каденції, з власного досвіду знаю: поспішне ухвалення важливих законів «з голосу», без попередньої підготовки в комітетах та обговорення на сесії, якості та продуманості їм не додає, і найчастіше вони не діють, — переконує лідер депутатської фракції Партії регіонів у Херсонській міськраді, директор комунального підприємства «Виробниче управління водоканалізаційного господарства Херсона» Ігор Козаков. — Тому переконаний, що скасування пакета неефективних «законів 16 січня» має відчутно знизити градус напруги в суспільстві.

У схожому тоні «схиляння до миру» витримане й звернення до громади, яке підписали ректори всіх найбільших вузів Херсона — Херсонського державного, національного технічного та аграрного університетів, Міжнародного університету бізнесу і права, Херсонської академії неперервної освіти. «Зараз потрібно одне: не допустити нової напруги, нових трагедій і жертв. Тільки шляхом перемовин, націлених на результат, на стабілізацію та врегулювання конфлікту, можна повернути країні мирне життя», — наголошують автори звернення.

 

Херсон.