У Токіо презентували японське кімоно з українськими мотивами. В ньому дружина посла України Марія Харченко відвідала прийом в Імператорському палаці з нагоди дня народження Імператора Японії.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Японії Ігор Харченко з дружиною Марією.


На думку Надзвичайного і Повноважного Посла України в Японії Ігоря Харченка, знаковість цієї події полягає у двох речах: «По-перше, це — унікальне та єдине у світі кімоно; воно є витвором мистецтва, який відображає поєднання японської та української культур. Таке кімоно є справжнім символом українсько-японської дружби. По-друге, цьогорічний прийом є останньою нагодою привітати Імператора Акіхіто, який у наступному році планує передати справи своєму спадкоємцю», — повідомила прес-служба Посольства України в Японії.
Українське кімоно підготовлено в рамках проекту «Imagine OneWorld Kimono Project», який має на меті створення японських кімоно з національними мотивами різних країн світу в контексті підготовки культурної програми Олімпійських ігор 2020 р. у Токіо. Як основні мотиви для українського кімоно, котре було створено в одному зі стародавніх культурних центрів Японії місті Канадзава префектури Ісікава, були використані соняхи, писанки, лелеки, а також пам’ятник Володимиру Великому — Хрестителю Київської Русі. Виготовлено кімоно майстром техніки фарбування шовку з використанням рослинних мотивів «кага-юдзен», яка має понад 500 років та є притаманною району Кага (префектура Ісікава) М. Ота, до майстерні якого 30 жовтня завітав посол І. Харченко. Пояс для кімоно «обі» виготовлено в Кіото. Для створення кімоно знадобилося приблизно вісім місяців, пояса — три, повідомили в посольстві.
За словами керівника проекту Й. Такакура, згода убратися в традиційний японський національний одяг спеціально для відвідання протокольного заходу в Імператорському палаці в день національного свята Японії є «найвищим із можливих виявів поваги до країни перебування» з боку подружжя українського представника і «свідченням дійсно дружнього ставлення до Японії з боку України».

Фото зі сторінки Посольства України в Японіїу Фейсбуку.