Першою людиною в історії, яка змогла без сторонньої допомоги перетнути Антарктиду, став 33-річний американець Колін О’Брейді, інформує DW. Він пройшов 1500 кілометрів і перетнув льодовий континент за 54 дні. Про завершення мандрівки О’Брейді повідомив увечері 26 грудня на своїй сторінці в мережі Instagram.

Під час подорожі екстремал тягнув за собою сани зі спорядженням і припасами вагою майже 170 кг. Американець написав, що лише за останній день подорожі він подолав на лижах близько 129 км. За його словами, останні 32 години стали «одним з найбільших викликів» та водночас — «однією з найкращих митей» його життя, повідомляє AP.

Спроби самотужки перетнути Антарктиду почалися більше ста років тому. Однак усі попередники О’Брейді сходили з маршруту або гинули. Останній трагічний випадок стався 2016-го. Тоді 55-річний британець Генрі Ворслі загинув, не дійшовши до фінішу 50 кілометрів. Британець Льюїс Радд, котрий був другом та однодумцем Ворслі, в пам’ять про нього влаштував змагання з О’Брейді щодо того, хто першим зможе пройти Антарктиду. Мандрівка Радда ще триває. О’Брейді вирішив дочекатися його на фініші, щоб разом залишити Антарктиду.