Під ялинку українців очікує ще один подарунок — стартує президентська виборча кампанія. Уже починаючи з 31 грудня і по 3 лютого 2019 року включно триватиме висунення кандидатів. Розпочати агітацію кандидати можуть із наступного дня після реєстрації, яка має відбутись у п’ятиденний термін із дня подачі документів до ЦВК. Нового Президента країна обиратиме 31 березня 2019 року.
Хоча основні гравці за головне крісло в країні вже відомі. Їх реклама та очолюваних ними партій уже давно заполонила телеекрани та майорить на білбордах по всіх регіонах країни, що, до речі, є незаконним. Про це ЦВК наголошувала ще в листопаді нинішнього року. У комісії нагадали, що такі факти не залишаються без уваги громадянського суспільства та міжнародних партнерів України і тому можуть негативно вплинути на формування оцінки майбутнього виборчого процесу загалом. Щоправда, юридичних інструментів щодо заборони або покарання за дострокову агітацію комісія не має. Натомість ЦВК та МВС об’єднали зусилля задля недопущення порушень виборчих прав громадян та забезпечення правопорядку під час виборчого процесу, про що уклали відповідний меморандум.
Та, напевно, одне з найболючіших питань — голосування внутрішньо переміщених осіб. Особливих проблем не виникатиме лише для тих українців, які офіційно зареєстровані як переселенці і проживають на підконтрольній Україні території. Вони зможуть проголосувати як на минулих виборах 2014 року. Складніша ситуація з виборцями, які проживають на окупованих територіях. У цьому випадку громадянину потрібно буде звернутися із заявою до найближчого відділу ведення державного реєстру про зміну місця голосування. Це можна зробити під час кампанії, але не пізніш як за п’ять днів до голосування. Водночас громадяни, виборча адреса яких на непідконтрольних територіях у Донецькій і Луганській областях, можуть не додавати до заяви документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.
Як відбуватиметься голосування в «сірій зоні», достеменно невідомо. На думку координатора Громадянської мережі «Опора» Ольги Айвазовської, держава у цьому питанні не допрацьовує. Тим часом ЦВК звернулась до Донецької та Луганської обласних ВЦА стосовно надання висновку щодо можливості проведення президентських виборів на територіях виборчих округів цих областей.