1 січня Словаччина розпочала річне головування в ОБСЄ. Протягом цього часу головою організації буде міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак. У заяві з нагоди початку головування він наголосив, що одним з головних завдань для ОБСЄ стане «розв’язання кризи в Україні та довкола неї». В заяві, оприлюдненій на сайті організації, зокрема йдеться: військовий конфлікт в Україні є «одним з головних питань нашої спільної безпеки». «Ми підтримуємо повну імплементацію наявних домовленостей, включно з повагою до режиму тиші та відведенням важкого озброєння». 
Перший візит як голова ОБСЄ Мирослав Лайчак здійснить до України.  На своїй сторінці у Твіттері міністр закордонних справ Павло Клімкін анонсував, що цей візит відбудеться вже за два тижні. «Бажаю Словаччині бути на сторожі цінностей та принципів ОБСЄ, які нахабно порушуються РФ. Буду радий вітати Мирослава в Україні вже за два тижні, поїдемо разом на Донбас», — написав він.
Інша сусідня Україні держава — Румунія розпочала з 1 січня піврічне головування у ЄС, уперше в своїй історії. «У 2019 році ми працюватимемо для сильнішої, більш об’єднаної, згуртованої і більш демократичної Європи», — йдеться в повідомленні, розміщеному на сторінці румунського головування у Твіттері. З подією Румунію привітав Президент України Петро Порошенко. «Вірю, що амбіційність і відповідальність наших румунських партнерів допоможе Європейського Союзу пройти через один з найскладніших періодів свого існування, пов’язаних з посиленням російської конфронтації з Заходом, Брексітом та виборами в Європарламент і російською агресією проти України», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуку.