Виступ на святковій новорічній церемонії розрізання пирога Вселенський патріарх Варфоломій розпочав зі слів про Україну. «Господь благословив рік, що минає. Ми славимо його за всі блага, які він нам дав, і особливо за велику і історичну подію — автокефалію церкви України, справу, яка завершиться і буде благословенна наступної неділі в присутності нового предстоятеля цієї сестринської церкви і в присутності президента Порошенка. Тут вони отримають Томос автокефалії», — сказав Варфоломій, повідомляють РІА «Новости».

При цьому патріарх зауважив, що для ухвалення такого рішення було багато перепон, «дуже жорсткої протидії», але позиція Константинополя не зміниться, «оскільки ми формуємо наше рішення на святих канонах, на привілеї Вселенського патріархату, на порядку і традиціях православ’я». Також Варфоломій зазначив, що видача Томосу стане «фінальною стадією» отримання автокефалії і він сподівається, що сестринські церкви, які противляться рішенням Вселенського патріархату, «думатимуть більш логічно і справедливо, з великою повагою і вдячністю до церкви нашого Вселенського патріархату».
А напередодні Нового року стало відомо, що предстоятель Російської православної церкви Кирило відправив Вселенському патріарху Варфоломію листа, в якому засудив рішення надати Томос Православній церкві України та пригрозив йому Страшним судом. У листі Кирило висловлює «біль, подив і обурення» у зв’язку зі скасуванням Константинополем рішення від 1686 року про тимчасове підпорядкування Київської митрополії Московському патріархату. Також Кирило пригрозив: якщо Константинополь не змінить політику, патріарх Варфоломій перестане «бути Першим у православному світі». «А завдані Вами страждання православних українців підуть за Вами на Страшний суд безстороннього Господа нашого і будуть свідчити перед Ним проти Вас», — цитує листа ВВС-Україна.
Як розповів в інтерв’ю телеканалу «Прямий» митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній, процедура надання Томосу розпочнеться 5 січня. «Там вперше ми разом, як предстоятель незалежної помісної православної церкви і Вселенський патріарх Варфоломій подякуємо Богу — спочатку молебнем у храмі Святого Юрія-Змієборця на Фанарі. І потім буде офіційне підписання Томосу Вселенським патріархом на Фанарі 5 січня. А 6 січня відбудеться особисте богослужіння — вперше двох предстоятелів: патріарха Варфоломія як першого серед рівних патріарха і також предстоятеля вже вільної незалежної помісної православної церкви. Після урочистого богослужіння, після урочистої літургії буде вручений Томос про автокефалію Української православної церкви».