Агентство НАСА отримало сигнали від міжпланетного зонда «Нові горизонти», що засвідчили: апарат успішно пролетів повз найвіддаленіший з відомих людству об’єктів Сонячної системи, який має назву Ultima Thule («Край світу»), повідомляє ВВС-Україна.

На знімку: команда НАСА святкує після того, як надійшов сигнал із зонда.

У НАСА підтвердили, що зонд, який вилетів з Землі 12 років тому, залишився в робочому стані. Перше радіоповідомлення містить лише технічну інформацію про стан зонда і підтвердження того, що апарат успішно здійснив заплановані спостереження, а його пам’ять заповнена інформацією. Під час прольоту повз астероїд зонд зняв гігабайти фотографій, які він має надіслати на Землю найближчими місяцями.
Об’єкт Ultima Thule, що перебуває на відстані 6,5 млрд км від Землі, ймовірно, є уламком неправильної форми діаметром 30—40 км або ж групою з двох-трьох астероїдів. Зонд має допомогти науковцям встановити точнішу інформацію про цей об’єкт. Він входить до так званого пояса Койпера, який складається з невеликих заморожених тіл, а також сотень тисяч таких об’єктів, як Ultima. Вивчення «Краю світу» дасть можливість зрозуміти умови формування Сонячної системи 4,6 млрд років тому.

Фото зі сторінки НАСА у Твіттері.