На Луганщині обласна Рада регіонального розвитку розглянула досягнення та проблеми процесу децентралізації. Виконувач обов’язків голови Луганської обласної державної адміністрації Сергій Філь зауважив, що за чотири роки власні доходи місцевих бюджетів зросли у рази. Водночас збільшився і розмір державної підтримки на розвиток громад — майже у 40 разів. «Погодьтеся, це блискучий результат!» — зазначив він.
Уведення на території Луганщини воєнного стану наклало певні обмеження, але, на думку очільника області, це лише посилило відповідальність. Регіон можна розвивати і в умовах воєнного стану, «для цього достатньо інструментарію». Одним із них Сергій Філь бачить створення перспективного плану розвитку територій Луганщини на 2019—2021 роки: «Вперше громади матимуть змогу отримати державне співфінансування ключових проектів не в рамках конкурсів, а в межах планової роботи. Головне — правильно розпорядитися отриманими ресурсами, віднайти нові точки зростання територій, які забезпечать їх подальший розвиток».
Не менш важливим завданням, за словами Сергія Філя, є побудова діалогу з людьми, і для цього треба максимально реалізувати потенціал кожної громади. Одним із чинників участі населення у розвитку громад має стати започаткування обласного конкурсу бюджету участі.

Луганська область.