Під час робочої поїздки до Одеської області 28 грудня 2018 року Президент України Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Республіки Молдова Павел Філіп узяли участь у відкритті спільного україно-молдовського контролю в пункті пропуску «Паланка-Маяки-Удобне».
 

Президент відзначив важливість цієї події для україно-молдовських відносин.
«Це не просто вводиться в експлуатацію спільний пункт пропуску. Це не просто скорочується, як сказав пан Прем’єр-міністр, час на перетинання кордону дружби між Україною і Молдовою. Одна перевірка паспортів замість двох, один спільний митний огляд, одна спільна база. І для простих людей це є елементом захисту їхніх прав, свобод, безпеки й одночасно це надзвичайно ефективний захід для боротьби з контрабандою і корупцією», — наголосив глава держави.
Президент нагадав, що наприкінці 2016 року він домовився із Прем’єр-міністром Молдови в короткий термін із залученням допомоги Євросоюзу побудувати і здати в експлуатацію спільний пункт пропуску. «Подивіться на назву цього пункту «Паланка-Маяки-Удобне» — він справді є «удобним» (зручним. — Ред.) для людей», — зазначив Петро Порошенко.
Пункт пропуску перебудовано за рік, з метою запровадження в ньому спільного контролю. Проектна пропускна спроможність: за добу — 5—6 тисяч осіб і до 2 тисяч одиниць транспорту.
Також Президент Петро Порошенко відвідав разом з Філаретом молебень у Свято-Успенському храмі в селі Мирне Біляївського району Одеської області.
Президент нагадав, що 15 грудня на об’єднавчому соборі було ухвалено рішення про створення Православної Церкви України й обрано її предстоятеля. Він зазначив, що за плечима сучасних українців, які стануть свідками цієї знаменної історичної події, стоять сотні поколінь українців, які тільки мріяли про це. Петро Порошенко наголосив, що Україна чекала й молилася за це тисячу років.
«Ці дні ми запам’ятаємо назавжди. Ми з вами стоїмо на порозі одержання Томосу. Ми стоїмо на порозі великої радості. Ми стоїмо не просто на порозі різдвяних свят, а — народження української автокефальної церкви», — звернувся Президент Петро Порошенко до вірян, які зібралися на молебень.
Президент зазначив, що ця молитва відбулася напередодні великого християнського свята — Різдва Христового. «Цього року це свято буде дуже особливим, і Святвечір 6 січня 2019 року назавжди ввійде в історію нашої держави. Так само як увійшло 15 грудня, коли зібрався собор об’єднаної української автокефальної православної церкви», — підкреслив глава держави.

Одеса.