У метро Стамбула запровадили альтернативний спосіб поповнення транспортних карт. Якщо на рахунку не вистачає коштів на проїзд, можна здати пластикову пляшку чи алюмінієву банку в спеціальний автомат.

Автомат нараховує суму на карту в такий спосіб: за пластикову пляшку об’ємом 0,33 літра — два турецькі центи, за 0,5-літрову — три, за 1,5-літрову — шість центів.
Проїзд у стамбульському метро коштує 2,6 турецької ліри (майже 40 американських центів). Отже, щоб проїхати на метро безплатно, потрібно здати приблизно 28 півторалітрових пляшок.
Ще один варіант — проїхати за алюмінієві банки. З розрахунку — по 9 турецьких центів за півлітрову банку. Після того, як тара опиняється в автоматі, вона сортується і подрібнюється. Також, як запевнив мер Стамбула Мевлют Уйсал, містян, які особливо відзначилися в таких розрахунках, винагороджуватимуть безплатними квитками в театр або знижками на відвідування різних заходів.
За повідомлення The New York Times, ініціатива спрямована на популяризацію переробки сміття, яка розвинена в Стамбулі слабо. За даними британського консалтингового агентства Expert Market від 2017 року, Туреччина займає третє місце в Європі з продукування домашніх і комерційних відходів та є одним з найгірших регіонів у сфері переробки сміття.
«Нові автомати дадуть жителям мотивацію і доведуть переваги утилізації, — переконаний менеджер проекту з переробки сміття Zero Waste Еліф Ченгіз.
Влада міста поставила розв’язання проблеми зі сміттям своїм пріоритетом на найближчі роки.

Підготував Петро МЕЛЬНИК.