У році, що настав, увагу балканських країн знову зосереджено на подіях, пов’язаних з ратифікацією договору між Грецією і Македонією про перейменування останньої. На 15 січня в парламенті Македонії призначено остаточне голосування щодо внесення поправок до конституції країни, на яких наполягали Афіни. Для їх прийняття потрібні голоси двох третин депутатів.
Але в правлячої коаліції поки що немає впевненості, що вони можуть залучити на свій бік народних обранців зі стану опозиційної ВМРО-ДПМНЄ. Тим паче, що президент Македонії Георге Іванов у передноворічному зверненні до парламенту знову висловився проти договору з Грецією і внесення поправок до Основного Закону країни. Він навіть висловив надію на те, що депутати проголосують проти прийняття Преспанської угоди з Грецією і пов’язаних із нею поправок до конституції.
Навколо цього договору не вщухають пристрасті й у сусідній Греції, де чимало супротивників того, щоб і в новому найменуванні сусідньої країни згадувалася назва грецької провінції. Більшість населення Греції (майже 65 відсотків опитаних) висловилася проти цієї угоди. Навіть молодший партнер правлячої партії СІРІЗА й лідер партії «Незалежні греки», який обіймає посаду міністра оборони, Панос Камменос — проти ратифікації цього документа. За його словами, зараз керівництво НАТО, яке зацікавлено в якнайшвидшому прийнятті Македонії до своїх лав, тисне на грецьких політиків, а Джордж Сорос не шкодує грошей для перетягування на бік Ципраса депутатів, що вагаються. Зважаючи на вкрай негативну позицію Камменоса стосовно договору, Ципрас уже заручився підтримкою центристської партії «Потамі». Тепер СІРІЗА має достатньо голосів для того, щоб ратифікувати угоду зі Скоп’є.
Офіційний представник уряду Греції Димитріс Санакопулос оголосив, що рішення буде ухвалено після 18 січня. Він підтвердив, що в парламенті є більшість для ратифікації договору, і додав, що після голосування з цього питання депутати повинні будуть ратифікувати протокол про вступ Республіки Північна Македонія до НАТО. За його словами, договір буде ратифіковано понад 151 депутатом, як це й передбачає закон.
Прокоментував Санакопулос і ймовірність того, що основна опозиційна партія «Нова демократія» може внести в парламент пропозицію про вотум недовіри уряду Ципраса. «Цій ініціативі ми можемо лише сказати: «Ласкаво просимо!» Очікуємо, що Міцотакіс (лідер партії «Нова демократія» — Ред.) повторить помилку, якої припустився у червні минулого року, й отримає таку саму відповідь від парламенту (тобто вотум не пройде. — Ред.). Він додав, що можливий вихід з існуючої коаліції партії «Незалежних греків» не вплине на оголошення недовіри уряду, а Камменос лише втратить посаду міністра оборони в ньому.