Запровадження «Електронного суду» є технічною складовою судової реформи. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв (на знімку).

За його словами, з 1 січня цього року система «Електронний суд» в тестовому режимі запрацювала по всій Україні.
«Це є технічною частиною судової реформи, що дозволить спростити звернення до судів, бо за допомогою особистого кабінету позивач може не тільки подавати заяву до суду, а й сплачувати судовий збір, надсилати та отримувати необхідні документи, відслідковувати стан розгляду справи та дати засідань», — зазначив він.
Сергій Алєксєєв наголосив, що звернення до суду в електронному вигляді дасть змогу економити час та кошти на роздруківки та листування не тільки громадян, а й самим судам, які витрачають на це чималі бюджетні кошти.
«Та й це однозначно зручно, бо всі звикли більшість питань вирішувати через комп’ютери та смартфони, а не стояти в чергах», — написав він.
Водночас Сергій Алєксєєв нагадав, що торік у 18 судах по Україні в тестовому режимі вже запрацювала система «Електронний суд». Перший час були нарікання на її роботу, а позивачам, які звертались до суду за допомогою власного кабінету, доводилось навіть доносити в паперовому вигляді всі документи, що надавали в електронному вигляді.
«Та під кінець року багато недоліків виправили, збільшили кількість шаблонів позовних заяв та перелік питань, з якими до суду можна було звернутись саме в електронній формі», — зазначив він.
Нагадаємо, створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи передбачено ухваленими в рамках судової реформи змінами до процесуальних кодексів, що набули чинності 15 грудня 2017 року. Повноцінно система має запрацювати в березні цього року.