Болгарське місто Пловдив уперше зустріло Новий рік у ранзі столиці. Ні, влада не перенесла сюди адміністративний центр. Друге у країні за кількістю жителів місто з настанням 2019 року стало Європейською столицею культури. Якщо 20 років тому (в 1999-му) в Пловдиві відбувався Європейський місяць культури, то тепер найпрестижніша в рамках ЄС ініціатива триватиме тут усі 12 місяців.

Як повідомив мер Пловдива Іван Тотев, тільки міська влада підготували понад 500 культурних заходів. Це — виставки, модні ревю, кілька масштабних концертів, пленери, зустрічі з артистами й діячами європейської культури. Вони відбуватимуться на 300 майданчиках у різних кварталах старовинного міста. Але плановано, що всі грандіозні концерти й вистави прийматиме архітектурно-історичний заповідник «Стародавній Пловдив», де кілька років тому було відреставровано руїни римського античного театру, побудованого ще на початку II століття до нашої ери. Тепер тут просто неба проходять концерти світових зірок, вистави відомих театральних труп і зустрічі з артистами кіно.
Офіційне відкриття року Європейської культури в Пловдиві відбудеться 12 січня. Ще до Різдва в місті перекрили один із проспектів, де почали монтаж величезної сцени. Для городян це спричинило незручності, бо тут утворюються величезні затори. Але вони готові їх терпіти заради того, щоб наступної суботи побачити грандіозну виставу «Ми — це всі кольори!», в якій братимуть участь понад 1 500 болгарських і закордонних артистів. Концерти відбудуться тут і в неділю, 13 січня.
Головне, щоб січнева погода не завадила й з гір Родопи на місто не обрушилася заметіль. На п’ятницю та вихідні дні через сильний вітер і снігопад у восьми областях Болгарії оголошено «жовтий» рівень метеорологічної небезпеки. Серед них і Пловдивська область, де, за прогнозом Національного інституту метеорології і гідрології, очікується снігопад, і сніжні замети сягатимуть 10—15 сантиметрів. Але в Болгарії погода може змінюватися різко, а Пловдив вважається одним із найтепліших міст країни, тому люди сподіваються, що небесні сили не зіпсують їм свято.